Hoppa till huvudinnehåll

Kekkonens första slottsbaler på 1950-talet

Här får vi se glimtar från Urho Kekkonens första självständighetsdagsmottagningar.

Den första festen president Urho Kekkonen höll var 1956, han hade valts till president i en jämn omröstning. Till festen var 1500 gäster bjudna, från staten, kyrkan, armén och en del gäster som sysslade med vetenskap och konst.

Presidentparet Urho och Sylvi Kekkonen var värdar för andra gången den 6 december 1957. Den gången var 1700 gäster inbjudna. Både traditionella viktiga personer och vänner till Urho Kekkonen. Den festen får ni se i Lii-filmen av Pertti Himberg.

I judklippet refererar Ulla-Stina Berg gästerna som kommer in på slottet.

Text: Ida Fellman

Finland genom historien

Självständighetsdagen och festen på slottet

 • Kemiindustrins strejk flyttas fram med två veckor

  Strejken skulle ha börjat på måndag.

  Arbetsministeriet har beslutat att skjuta upp strejken som kemiindustrin varslat om med två veckor. Enligt den ursprungliga planen skulle strejken börja på måndag.

 • Sjöfrakten tänker grönare men förändringen sker långsamt

  Över hälften av företagen ser inga fördelar med miljötänk.

  Företagen inom sjöfrakten satsar på mer miljövänligare fartyg och teknik men förändringen sker långsamt. Den senaste rederibarometern som publicerades i onsdags visar att nästan hälften av de tillfrågade företagen inte ser några klara fördelar med att satsa på miljövänligare tonnage.

 • Sanna Marin i Davos: Kortsiktigt av näringslivet att glädjas åt uppvärmt Arktis

  Statsminister Marin mötte världsledarna i Davos.

  Mänsklighetens framtid står på spel i Arktis. Det var en formulering vid en paneldebatt i Davos om klimatförändringar och affärsmöjligheter i nord. Statsminister Sanna Marin har gjort sin debut på Världsekonomiskt Forum. På onsdagen puffade hon för Arktiska rådet i en paneldebatt med bland annat USA:s tidigare vicepresident Al Gore.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

Nyligen publicerat - Arkivet