Hoppa till huvudinnehåll

Lucia besöker sorgsna åldringar

Lucia skall bringa värme och ljus åt åldringar på ett ålderdomshemmet Hagaro. Men många av dem är rätt ledsna om än med en svart humor.

Redaktör Keijo Koivula intervjuar åldringarna och försöker få dem att berätta om ljusglimtar i deras liv. Lotta Lundström säger att en ljusglimt för henne var när hon fick en ljus julblomma med skära stänk "Är du nöjd nu?" slutar hon.

Elsa Öhman skall berätta om om varför Lucia är viktig. Det hör nu till julfesten, fråga nu något annat lättare, säger hon. Julgran hör också till julen, fortsätter hon.

Inga Hägg säger att det är trevligt att se vackra flickor istället för gamla gummor, annars finns det inget att se fram emot. Allt annat är dystert i hela världen.

Elsa Walhelm har inte haft en enda ljusglimt i hela sitt liv, tvärtom: en sjuk man, ett bombat hus och barnen skickade hon till Sverige under kriget.

Men ett par ljusglimtar hittar Keijo Koivula. Marianne Heikkinen säger att ljusglimten i hennes liv är att hon inte bor på Hagaro och Birgit Rydman säger att omsättningen är bra på ålderdomshemmet, för alla är så gamla.

Men damerna stillnar i lugn när den unga lucian med sitt följe kommer ín, fnissar och dricker kaffe.

Text: Ida Fellman

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

Nyligen publicerat - Arkivet