Hoppa till huvudinnehåll

Öst och väst möttes på den Europeiska säkerhetskonferensen i Helsingfors 1975

Leonid Brezjnev och Gerald Ford, 1975
Leonid Brezjnev och Gerald Ford, 1975 Bild: Kalle Kultala Gerald Ford,Leonid Brežnev,1975,ETYK,KSSE

Några sommardagar 1975 kunde man se världens mäktigaste män i Helsingfors. Europeiska samarbets- och säkerhetskonferensen samlade folk från Europas alla länder, samt Kanada och USA. Helsingforsandan syntes även i att väst- och öst möttes.

KSSE bildades under kalla kriget, som ett forum för dialog mellan väst och öst. Men vägen till KSSE-konferensen 1975 var lång.

Ända sedan 1950-talet hade det talats om en europeisk säkerhetsorganisation, men kalla kriget hindrade viktigare framsteg innan samtalen i Helsingfors påbörjades i november 1972.

Dessa samtal hölls på förslag av Sovjetunionen, som ville använda dem för att upprätthålla sin kontroll över de kommunistiska länderna i Östeuropa.

Från Västeuropas håll såg man samtalen som ett sätt att minska spänningen i regionen, gynna ekonomiskt samarbete och åstadkomma humanitära förbättringar för invånarna i Östeuropa.

Samarbetet fortsatte i Helsingfors den 3 juli 1973 och 35 stater deltog med representanter nämligen USA, Kanada, Sovjetunionen och alla europeiska stater med undantag av Albanien. Det första stadiet tog bara fem dagar.

Det andra skedet var den huvudsakliga arbetsfasen, som skedde i Genève från 18 september 1973 till 21 juli 1975.

leonid brezjnev på KSSE, 1975
Leonid Brezjnev på KSSE, 1975 leonid brezjnev på KSSE, 1975 Bild: Kalle Kultala ksse

Kulminationen blev Helsingforskonferensen, eller det tredje stadiet, som ägde rum i Finlandiahuset i Helsingfors från 30 juli till 1 augusti 1975.

1972 hade Sovjetunionen och USA undertecknat SALT-avtalet, som innebär en begränsning av vapen och kärnmissiler.

Men 1975 hade SALT-planerna lagts på is, och man väntade mycket av mötet i Helsingfors. Det blev inget genombrott, men Ford och Brezjnev menade att man fortsätta att förhandla vänligt

KSSE-avtalet undertecknades av alla de 35 deltagande länderna.

Den så kallade Helsingforsandan syntes även i att väst- och öst möttes. USA:s ledare Gerald Ford och Sovjetunions ledare Leonid Brezjnev träffades vänligt.

KSSE-konferensen kom att innebära höjdpunkten i president Kekkonens karriär. Kekkonen tackade och avslutade KSSE och samarbetet mellan Finland och Sovjetunionen fortsatte

Men tio år senare är man ser man inte längre så optimistiskt på säkerhetskonferensen. Gerald Ford sade att avspänning bara är ett ord bland andra i den diplomatiska vokabulären och upprustningen fortsatte. Veckans puls undersöker 1985 om så är fallet och vad KSSE-konferensen ledde till.

KSSE och OSSE

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, förkortat OSSE (eng. OSCE), är den internationell organisation som arbetar med "tidiga varningar, konflikthantering, riskhantering och återuppbyggnad" i Europa.

Fram till 1995 hette organisationen Europeiska samarbets- och säkerhetskonferensen (KSSE).

OSSE har 56 deltagande stater: alla stater i Europa, de före detta sovjetrepublikerna i Kaukasien och Centralasien samt USA och Kanada i Nordamerika. OSSE har över 3500 anställda, varav de flesta är sysselsatta i fält, och endast omkring 10 procent arbetar vid högkvarteret och andra kontor.

Finland genom historien

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

Nyligen publicerat - Arkivet