Hoppa till huvudinnehåll

Mat och dryck på slottsbalerna

Vad får gästerna på slottsbalen äta i trängseln? Se glimtar från slottsbalen genom ett helt decennium.

Fram till president Ahtisaaris tid var slottsbalen en kaffebjudning, men 1995 införde president Ahtisaari vin och öl på menun.

President Tarja Halonen har igen velat föra fram det finländska, ekologiska och rättvisemärkta, framför allt närproducerad mat från Gullranda och olika landskap har funnits att tillgå.

Dessutom har president Halonen velat koncentrera sig på salta bitar och inhemska sädesslag.

Vissa traditionella kakor måste serveras varje år, såsom skedkakor och Ellen Svinhufvuds kaka. 2008 var det en liten dispyt som ledde till att Ellen Svinhufvud tårta inte serverades, men 2009 var tårtan tillbaka igen.

Finland genom historien

Självständighetsdagen och slottsbalen

Tv-mat och mat-tv

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

  • Julkalender med Bärtil (2006)

    På en äng vid en väg bor fåret Bärtil.

    På en äng vid en väg bor fåret Bärtil. Han och hans vänner Isa Gris, Älgen och flera andra väntar på snön och på julen. Och är det tomtar som tassar i stugan?

  • Tomteskolan (1997)

    I Tomteskolan är det nästan panik. Vart försvinner tomtarna?

    I Tomteskolan är det nästan panik. Hur skall nissarna hinna bli utbildade tomtar? Vart försvinner tomtarna? Vem sätter ut trollringar? Och varför är magister Fabian så konstig?

Nyligen publicerat - Arkivet