Hoppa till huvudinnehåll

Ior Bock och Lemminkäinens tempel

Ior Bock menade att finskan och svenskan är världens urspråk och att Lemminkäinens tempel ligger i Sibbo. Ior Bocks fascinerande berättelser fick Lemminkäinens bolag att börja gräva efter Kalevala-guld i Sibbo och Rundradions bil att köra i diket.

Ior Bock (1942-2010) föddes som Bror Holger Svedlin. Bock själv påstår att han är ett incestbarn och att hans mamma också är hans syster. Bock arbetade som guide på Sveaborg där hans fantasifulla berättelser både fängslade och upprörde.

Det var på 1970-talet Bock allt mer gav sig in i myternas värld. Han började tillbringa sina vintrar i hippiernas semesterparadis Goa. Det var också där myten om Ior Bock föddes.

Myten eller sagan går ut på att mänsklighetens urhem egentligen är Nyland och att beviset till detta bland annat finns i vårt alfabet och i en blandning av svenska och finska namn. Bock härleder bland annat Uudenmaa till Odens land.

Bock påstod att hans familj varit förvaltare till denna hemlighet i årtusenden och att det nu äntligen har blivit dags att föra fram sanningen och templet i ljuset. Och i slutet på 1980-talet började Bock gräva i Gumbostrand (enligt Bock: Akanpesä), Sibbo efter Lemminkäinens tempel.

Fascinerande nog fick Bock med sig byggfirman Lemminkäinen till att hjälpa till med sprängningarna.

När Rundradion kör till templet med Ior Bock är chauffören så till sig över hans myter om julbocken och Väinämöinen att sändningsbilen kör i diket.

Lemminkäinens bolag och Sibbo sparbank drog sig ur då inget tempel hittades och Ior Bock och hans anhängare brottsanmäldes p.g.a. droginnehav. Pengarna tog slut.

Sex år senare har Bock lyckats samla en del internationella anhängare kring sig från vintrarna i Goa. Han talar om instrumenten och templet i Goa.

Men bocks teorier börjar bli allt märkligare. Kanal två har gjort ett inslag om den karismatiska profeten Ior Bock. Ior Bock talar om Sampo och urmannen. Gustav Björkstrad får ge sin åsikt om Ior Bocks profetior och Kalevalamytologier. Det är endast ordlekar och galenskap, menar han.

Religion och livsåskådning

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

Nyligen publicerat - Arkivet