Hoppa till huvudinnehåll

Warri - ett brädspel för hela familjen

Detalj från ett brädspel av trä, dekorerat med intarsia av både mörka och ljusa träslag.
Detalj av Jims warrispel. Detalj från ett brädspel av trä, dekorerat med intarsia av både mörka och ljusa träslag. Bild: Yle/Strömsö Strömsö (tv-program),Snickeri,slöjd,intarsia,brädspel,Sällskapsspel

Warri har sitt ursprung i Afrika och brukar också kallas tredje världens schack. Warrispel kan vara riktigt simpelt gjorda eller så kan dom vara utsmyckade och väldigt dekorativa, min modell är mer åt det dekorativa hållet.

Det som behövs för att spela warri är två spelhalvor med 6 st ”hus”, så kallas groparna där spelknapparna ligger. Som spelknappar brukar man använda nötter. Vill du inte snickra ditt eget warrispel kan du enkelt tillverka ett av tomma äggfack.

Jim inspekterar skåran för dekorationslisten

Material:

 • 2st trästycken 30x100x500 (jag använde ask)
 • 2 st gångjärn

Verktyg:

  Se de två alternativa tillverkningssätten nedan

Alternativ 1 - med fräs:

Mallen i förgrunden
Ta hjälp av en mall i ca 6mm tjockt material. Mallen skall vara lika bred och lång som trästycket.

Mät ut och borra 6 st hål med en diameter på ca 70mm. Mellanrummet till kanten skall vara 15mm och mellan hålen 10mm. Mallen skruvas fast ovanpå trästycket.

Fräs ut hålen
Använd en överhandsfräs med ett bett som är runt i ändan. Under fräsen behövs en styrplatta som följer mallen. Fräs lite i taget eftersom det kräver ganska mycket av bettet. Fräs groparna 15-20mm djupa.

Alternativ 2 - med stämjärn eller snidesjärn:

På bilden tar Jim ut en fördjupning för gångjärnet. Men principen är ju den samma
Rita ut hålen direkt på trästycket och skär helt enkelt ut dem med järnen. Hacka eller skär först ett spår runt hela hålet så att träfibrerna går av och lämnar kanten fin, sen är det bara att gräva. För det här alternativet är det bäst att använda ett lite mjukare träslag, förslagsvis al.
På bilden tar Jim ut en fördjupning för gångjärnet. Men principen är ju den samma.

Dekorationslist:

Utsågning av mönster på ena kanten
Då groparna, "husen", är färdiga är det dags att dekorera spelet. Jag sågade ut ett vågmönster på den ena sidan på vardera trästycke så att det lämnade en 10 mm kant till hålet.

...och på sidanDekorationslist ovanpå...
Sedan fräste jag ur ett 10 mm brett spår längs hela baksidan på trästyckena. I ändorna limmade jag en dekorationslist.

Dekorationslisten
Dekorationslisten (kallas dekorationsådra på fackspråk) är tillverkad på följande sätt:
 • Såga till t.ex. 40 stycken björkstavar (eller något annat träslag, det finns att köpas färdigt hyvlade lister i olika tjocklekar) t.ex. 7 mm tjocka, 20 mm breda och 100 mm långa.
 • Limma 1 mm tjockt ytfaner mellan listerna för dekoration. Skär till 40 stycken ytfanersbitar som är ca 7mm breda (hellre lite bredare än för smala). Limma ihop listerna med ytfaneret emellan. Det behöver inte vara stort presstryck, bitarna kan bara pressas ihop med fingrarna och radas ihop en efter en.
 • När raden av lister och ytfaner torkat kan du sandpappra bredsidorna med sandpapper nitat fast på en slät träkloss. Akta kanten på listerna så den inte blir rund.
 • Limma sedan på 1,5mm tjockt ytfaner på den övre och nedre sidan av dom ihoplimmade listerna. För att få faneret att ligga tätt mot listerna behöver du ha ordentligt tjocka träplankor som du kan pressa fast hela paketet mellan (t.ex. vanliga träplankor á 100x50x700).
 • Såga upp materialet i ca 2 mm tjocka lister då limmet torkat. Det går lättast med hjälp av en cirkel med ett anhåll.

Dekorationslisten som jag använde är gjord i björk, valnöt och mahogny. Spelet är gjort i ask.

Warriregler:

 • 2 spelare, warrispelet med 12 hus, 6 stycken per sida placeras mellan spelarna så att var och en har 6 hus på sin sida.
 • 48 nötter radas ut, 4 i varje hus när spelet börjar.
 • En av spelarna börjar med att ta alla (i början då alltså 4 nötter) ur ett hus på sin egen spelhalva och placera ut den en efter en från det hus som ligger närmast det tömda huset. Man spelar motsols.
 • Sen är det den andra spelarens tur som gör likadant - tömmer ett hus på sin spelhalva och radar ut nötterna en efter en, motsols.
 • Nötterna radas runt hela spelet vilket betyder att man ofta också radar nötter på den andra spelarens spelsida.
 • Såhär fortsätter man i tur och ordning. Spelet går ut på att man skall samla så många nötter som möjligt. När den ena spelaren har mer än 24 st, alltså mer än hälften av nötterna, har den vunnit.

Strategi:
Nötter samlar man som följande:

 • Då den sista nöten, som man radat ut efter att ha tömt ett hus på sin egen sida, landar i ett hus på motspelarens spelhalva där det finns antingen 1 eller 2 nötter från förut, får man ta alla nötter ur det huset (d.v.s. 2 eller 3 nötter ur det huset).
 • Så långt bakåt, alltså motsols, som det finns 1 eller 2 nötter i husen brevid det här sista huset, får man också ta alla nötter. Med andra ord ända fram till ett tomt hus eller ett hus som har mer än 2 nötter.
 • Nötterna man tar sätter man bredvid spelet där man har sin nötsamling.
 • Såhär fortsätter spelet tills en spelare vunnit.
 • Om man tömt sin spelsida på nötter och inte har något att flytta när det är ens tur? Ja då får motståndaren samla in alla nötter som finns på dennes spelhalva.

Mera regler om warri spelandet finns på adressen:
» http://barbadosphotogallery.com/warri/warrirules.htm (på engelska)

Warrispel på gång
 • Pekka Rinne skrev ett stycke NHL-historia – steg förbi idolen

  Johansen: Han har varit utomordentlig, ryggraden i laget.

  Han är någon jag alltid sett upp till, säger Pekka Rinne om Miikka Kiprusoff som Nashville Predators-målvakten passerade tack vare nattens nolla. Rasmus Ristolainen var tillbaka med stil efter skadefrånvaro, medan Markus Nutivaara satte stopp för 45 matcher lång måltorka.

 • Aktivisterna som kämpar mot Nicaraguas totala abortförbud

  Både kyrkan och vänsterpresidenten enades om totalförbudet.

  Vänsterpresidenten Ortega behövde kyrkans stöd för att vinna valet 2006, och övertalade sina parlamentariker att totalförbjuda abort i Nicaragua. Aktivister kämpar för att man ska tillåta abort åtminstone i fall då moderns hälsa är i fara.

 • Nicaraguas abortlag kriminaliserar och dödar unga flickor

  Landet hör till de få som har totalförbud på abort.

  Det finns idag fem länder kvar där man hamnar i fängelse om man gör abort. Ett av dem är Nicaragua och den stränga lagen går speciellt ut över unga, fattiga flickor. Aktivister hoppas ändå att man kan gå samma väg som Chile där totalförbudet ändrades så att abort blir tillåtet i vissa fall.

Nyligen publicerat - Bygga och bo

 • Karleby: Bostadsmässan är mera plus än minus

  Lojo vill ordna mässan. I Karleby gjorde man det år 2011.

  I Lojo ska politikerna väga för- och nackdelarna med att ordna den stora bostadsmässan. I Karleby är staden nöjd över att man tog chansen och genomförde mässan år 2011.

 • Lojo räknar med bostadsmässa om några år

  Det kostar miljoner för staden att ordna bostadsmässan.

  I Lojo finns det långtgående planer på att ordna bostadsmässan om några år. Evenemanget skulle betyda utgifter i miljonklassen men också inkomster för lokala företag och mycket publicitet.

 • Kasper Strömman tar pulsen på framtidens stugor

  Kasper Strömman tar pulsen på framtidens stugor.

  Hur ser framtidens sommarstuga ut? Kasper bekantar sig med de nyaste trenderna. Är det en ministuga mitt i stan eller en full-service stuga i yttre skärgården?

 • Kasper Strömman testar flytande stugor

  "Semestrar firas också på hus- och segelbåtar."

  Del nio av den utmärkta serien Stugor är återigen ett helt suveränt avsnitt. Temat denna gång är flytande stugor och vi bekantar oss med fyra olika koncept. Inte tre som vanligt? Nej, fyra. För Stugor är ju serien som bara blir bättre för varje avsnitt.

 • Kasper Strömman synar lyxvillor

  "Vissa sommarstugor är stora hus."

  Det åttonde avsnittet av det hyllade programmet Stugor levererar än en gång. Temat är den här gången lyx, och vi bekantar oss med inte mindre än tre olika sommarboenden.

 • Bygg en gärdesgård i gammal stil

  Så här bygger man en traditionell gärdesgård.

  Gärdesgårdar är vackra och åldras med skönhet. Vill man ha ett snyggt staket eller ett stängsel för att hålla ordning på husdjur eller mota vilda djur är gärdesgårdar ett trevligt alternativ. Men det krävs en hel del arbete och hantverksskicklighet för att uppföra en traditionell gärdesgård.

 • Fönsterkarm i gammalt hus

  Jim använder naturmaterial och gamla metoder för ny karm.

  Bygga och renovera, Jim sätter in nya fönsterkarmar i gammalt hus.

 • Charlie bygger inga plasthus

  Eko-orienterad gemenskap är danska Charlies livsstil.

  Charlie Jespergaard bygger och renoverar hus enligt naturenliga metoder. Modell har han tagit från hemlandet Danmark och Finland. Själv bor han i ett kollektiv mitt i skogen i Ingå. Där bygger han ut en ekoby och får utlopp för sin kreativitet genom att bland annat göra träsniderier på gamla stockar.

 • Återvinn inredningsmaterial

  Tips för återvinning

  Lee Esselström tar till vara det mesta som kan återanvändas. Här ger hon en rad tips på hur du inreder med loppisprylar och gammalt husgeråd.