Hoppa till huvudinnehåll

Kristallkrona á la Strömsö

En hemgjord kristallkrona med stomme av spikband och kättingar, dekorerad med lila glaspärlor, klara kristaller och bladformade aluminiumbitar. Kristallkronan har ljushållare av återanvända glasburkar.
Takkronan av spikband och kättingar kan dekoreras helt enligt eget tycke och smak. En hemgjord kristallkrona med stomme av spikband och kättingar, dekorerad med lila glaspärlor, klara kristaller och bladformade aluminiumbitar. Kristallkronan har ljushållare av återanvända glasburkar. Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),Gör-det-själv,belysning,Ljuskrona,metallarbeten,kristaller,pyssel,Hobby

Kristallkronor är vackra och pampiga och kan höja vilken inredning som helst. Baksidan är prislappen. Men gör man sin egen med stomme av spikband och kättingar behöver det inte blir särskilt kostsamt.

Jim och Lee lät inspirationen flöda och improviserade ihop denna kristallkrona. Denna kreation platsar lika väl i cykelförrådet som vardagsrummet. Eller varför inte piffa upp trädgården med den? Poängen är att sätta en liten guldkant på vardagen.

Material:

 • bandjärn
 • ett par bultar och muttrar
 • kätting
 • järnplåt, ca 1mm tjock
 • järntråd
 • fritt urval av dekorationer som t.ex. glaspärlor, kristaller, värmeljushållare, julgransdekorationer, el.dyl.
 • tänger av olika slag och järnsåg

Gör så här:
Bandjärn
Mät upp en lämplig bit av bandjärnet och bulta fast det till en cirkel.

Kedjan fästs

Klipp eller såga upp tre bitar av kättingen för upphängning. Öppna de sista länkarna, trä igenom hålen i bandjärnet och kläm fast länkarna.

Nedre kedjor

Fäst två eller flera kättingar nertill på kronan så att det skapar en rund form.

Dekorationslöv

Klipp ut lövformade bitar ur järnplåten. Dekorera dem genom att slå in mönster med en spik.

Dekorera enligt smak och tycke

Häng upp fler dekorationer i kronan enligt smak och tycke.

Dekoration Dekoration Dekoration
 • Boris Johnson i Berlin - beredd att kompromissa kring brexitavtal

  Merkel uppgav att EU är beredda att förhandla kring handeln.

  Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sade i dag att Storbritanniens nuvarande utträdesavtal med EU är oacceptabelt under en gemensam presskonferens med Tysklands förbundskansler Angela Merkel under Johnsons besök i Berlin.

 • 40 kor på vift i skogen i Laukas - expert: Djur förvildas snabbt ute i skogen

  Ägaren skötte hela gården ensam i ett år.

  I Vehniätrakten i Laukas har en hjord på cirka 40 nötdjur varit på fri fot i skogen sedan våren. På tisdagen ställdes läget på sin spets då djuren, som trängt sig in på gårdar och vägar, började utgöra en fara för folk i området. Just nu håller hjorden till i skogen nära bondgården.

 • Sopkärl vid rastplatsen i Horsbäck efterlyses

  Problemet lyfts fram i ett invånariniativ.

  Raseborgs stad kommer nu vända sig till Trafikledsverket Väylä med en önskan om att det skulle placeras sopkärl på rastplatsen invid riksväg 25 i Horsbäck.

Nyligen publicerat - Bygga och bo