Hoppa till huvudinnehåll

President Mauno Koivistos nyårstal 1983

Medborgare! Den relativt nyblivna president Mauno Koivisto talar till folket 1983.

Sedan 1975 då KSSE-konferensen ordnades i Helsingfors har nyårstalen inte varit särdeles upplyftande, påpekar president Mauno Koivisto.

Tyvärr har 1982 inte varit ljust det heller. Världsläget är svårt. Upprustningsspiralen, kärnvapnen och vapenteknologin hotar oss alla.

Mauno Koivisto talar försiktigt om Sovjetunionen, om sitt varma och uppriktiga möte med Andropov.

Så talar Koivisto om den höga levnadsstandarden i Finland, som inte får göra medborgarna likgiltiga inför problemen som finns i vårt samhälle, t.ex. arbetslösheten, regeringskris.

Men för att demokratin skall fungera väl krävs att varje medborgare utövar sin rösträtt i förestående riksdagsval.

Text: Ida Fellman

Finland genom historien

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Svetlana Aleksijevitj om sovjetmänniskan efter Tjernobyl

  Svetlana Aleksijevitj talar om sovjetmänniskan 1998.

  Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj vill ge så kallade “vanliga människor” en röst i litteraturen. Inför varje verk har Aleksijevitj samtalat med hundratals personer om livet i och efter Sovjetunionen. Här diskuterar hon 1998 om Vitrysslands historia och framtid.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

Nyligen publicerat - Arkivet