Hoppa till huvudinnehåll

Barn ska använda mobil mindre

Strålsäkerhetscentralen vill att föräldrar ska begränsa barnens bruk av mobiltelefoner. I stället för att ringa med mobilen borde barn skicka sms, anser centralen. Dessutom kunde barn utnyttja handfriapparater.
Man motiverar rekommendationen med att det ännu inte är känt vilka följder långvarigt bruk av mobiltelefoner har. Barn är dessutom i en speciell position eftersom de hinner använda mobiltelefon längre än de som började tala i mobiltelefon för drygt tio år sedan i vuxen ålder. Barns hjärna utvecklas också fram till 20-årsåldern.
Strålsäkerhetscentralen påpekar ändå att forskningen hittills inte har kunnat påvisa att strålningen från mobiltelefoner skulle vara skadlig för hälsan.
STUK anser ändå inte att det är motiverat att totalt förbjuda mobiltelefoner för ungdomar och barn eftersom telefonen också främjar säkerheten på sitt sätt genom att kontakten med till exempel föräldrarna underlättas.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes

 • Marianne Lydén

  Journalisten Marianne Lydén har dött

  Beskrivs som en av de ettrigaste och envisaste av kolleger.

  Den pensionerade journalisten och författaren Marianne Lydén har dött. Lydén avled på söndagsmorgonen efter en längre tids sjukdom. Hon blev 63 år gammal.

 • Gösta Willman.

  "Sipiläs uttalande är en onödig piruett"

  Gösta Willman välkomnar ändå uttalandet.

  Det är ett välkommet uttalande men några månader för sent. Det säger Gösta Willman, fullmäktigeordförande för Vasa sjukvårdsdistrikt, om att statsminister Juha Sipilä (C) säger att den omfattande jouren vid Seinäjoki centralsjukhus flyttas till Vasa om man inte kan uppfylla kravet på svensk service.