Hoppa till huvudinnehåll

Lordi vinner med Hard Rock Hallelujah

Lordi vann överlägset uttagningen till ESC 2006 med sin "sjung med"-hårdrock. Många var skeptiska, men Lordi gick från seger till seger.

12 finalister tävlade om en resa till ESC i Aten. Lordi vann med 70000 röster mot Tomi Metsäketos italienska ballad Eternamente som fick 45000.

Många kritiserade Lordi. Ami Aspelund såg valet av Lordi som ett utslag av finländarnas dåliga självförtroende. Hon anser Lordis chanser i schlagerfinalen vara obefintliga.

Men Lordi gick till seger i maj 2006 i Aten och hela Finlands folk jublade: Äntligen!

I Tv-nytt får vi se några glimtar av Lordis uppträdande i Aten. Vi får också höra Mr Lordis, Matti Vanhanens och Mikael Jungners kommentarer om vinsten. Lordis seger har uppmärksammats i medierna runt om i Europa.

Text: Ida Fellman

Musik och underhållning

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Många faror på skolvägen

  Hur tar man sig till skolan?

  Hur tar man sig till skolan; till fots, med cykel, båt eller buss? När nya förorter byggs glömmer man skolbarnen.

 • Sursik skola 1975 – teori och praktik i grundskolan

  Elever och lärare om sin skola.

  På 1970-talet övergick de flesta skolor till att bli grundskolor. Redaktörerna Joan Harms och Birger Thölix besöker Sursik skola i Bennäs, Österbotten för att bekanta sig med teori och praktik i grundskolan.

 • Skolmaten genom flera decennier

  Finland ger skolbarnen varm mat.

  Finland hör till de få länder i världen som bjuder varm mat åt sina skolbarn. Men problem kan uppstå med näringsinnehåll , krångel, för lite eller för mycket mat.

 • En dag i högstadiet 1981

  Hur ser en idealskola och en bra lärare ut?

  Hur ser en idealskola och en bra lärare ut? Och vad gjorde man 1981 för att förbättra trivseln i högstadiet? Gör en tidsresa till högstadierna i Mattliden, Kimito, Tenala, Borgå, Jakobstad och Karleby.

Nyligen publicerat - Arkivet