Hoppa till huvudinnehåll

Tom Sjöberg – Rödbergens porrkung

Porrkung, kriminell eller businessman. Vem är Tom Sjöberg? Och vad anser han om sexköp?

Förr var Rödbergen inte ett bohemt innestället, utan en kriminell håla. I alla fall om man får tro Tom Sjöberg. Han växte upp i hörnet av Rödbergsgatan och Albertsgatan och på bakgårdarna där.

Tom Sjöberg har ett varit spritlangare och smugglare i Helsingfors och Stockholm. Han var en av dem som på 1980-90-talet startade nattklubben King’s Kakadu, berömd för sina nakendansöser. Han grundade också boxningsstallet King’s Talli och stödde Tony Halme.

Här intervjuas han i två klipp. I Bettinas soffa får han själv prata och berätta. Hos Cay Karlsson och Christine Saarukka blir han dock ganska tyst när Eva Biaudet och Wildred Hildonen kommer med och diskuterar sexköp och prostitution.

Nu har den 62-åriga Tom Sjöberg lugnat ner sig när han sköter om sitt åttonde barn, den tvååriga Angel. Han driver sexshopen King’s Sex i Rödbergen. 2005 skrev han tillsammans med journalisten Harri Nykänen boken Rööperi – Rikoksen vuodet 1955–2005 . Boken har inspirerat till filmen Rööperi .

Text: Ida Fellman

Helsingfors – vår huvudstad sedan 1812

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet