Hoppa till huvudinnehåll

Skolmaten genom flera decennier

Finland hör till de få länder i världen som bjuder sina skolbarn på varm mat. Men problem kan uppstå med näringsinnehåll, krångel, för lite eller för mycket mat

Ända sedan 1950-talet har man i Finland bjudit sina skolelever på något ätbart. Här finns sammanställt glimtar genom fyra decennier av skolmat. Matvanorna har förändrats och den mat man är van vid. Vällingen och levern håller på att försvinna. Men vissa grundvärden behålls.

Vi får höra vad den nya skolan, det vill säga grundskolan, skulle komma att bjuda barnen för lunch. När och hur barnen äter tillsammans.

I lågkonjunkturens Finland 1993 ville man spara in på skolmaten. Dessutom diskuteras de eviga problemen med de krångliga barnen: hur få barn att äta bra och tillräckligt.

En ny diskussion har nu väckts om den dåliga kvalitet och de mängder tillsatsämnen som finns i skolornas mat. Och vilket fettinnehåll ska maten ha?

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.