Hoppa till huvudinnehåll

Skolmaten genom flera decennier

Finland hör till de få länder i världen som bjuder varm mat åt sina skolbarn. Men problem kan uppstå med näringsinnehåll , krångel, för lite eller för mycket mat

Ända sedan 1950-talet har man i Finland bjudit något ätbart åt sina skolelever. Här finns sammanställt glimtar genom fyra decennier av skolmat. Matvanorna har förändrats och den mat är van med. Vällingen och levern håller på att försvinna. Men vissa grundvärden behålls.

Vi får höra vad den nya skolan, d.v.s. grundskolan, skulle komma att bjuda barnen för lunch. När och hur barnen äter tillsammans.

I "lamans" Finland 1993 ville man spara in på skolmaten. Dessutom diskuteras de eviga problemen med de krångliga barnen: hur få barn att äta bra och tillräckligt.

En ny diskussion har nu väckts om den dåliga kvalitet och de mängder tillsatsämnen som finns i skolornas mat. Och vilket fettinnehåll skall maten ha?

Tv-mat och mat-tv

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

Nyligen publicerat - Arkivet