Hoppa till huvudinnehåll

Isvarningar på 1960-talet

Varje år varnar man för svaga isar. På 1960-talet försökte man den dramatiska vägen både i radio och tv.

"Varje år kräver svaga isar 50 personer. Är du en av dem?" manar en mellantext på finska, annars ser man bara vakar, issörja, skyltar, personer och bilar som är ute på isen. Och som första bild en likkista. Det kan väl inte sägas mera effektivt.

Caj Stålström varnar i ljudklippet i synnerhet för nattgammal is på hösten. "Du vill väl inte vara en av dem som drunknar innan den riktiga vintern börjat". Höstisarna skördar många offer. Vi får höra hur is låter då man kan gå på den, men även då skall man akta sig för broar, fartygsfårar och ställen där det är strömt.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet