Hoppa till huvudinnehåll

Isvarningar på 1960-talet

Varje år varnar man för svaga isar. På 1960-talet försökte man den dramatiska vägen både i radio och tv.

"Varje år kräver svaga isar 50 personer. Är du en av dem?" manar en mellantext på finska, annars ser man bara vakar, issörja, skyltar, personer och bilar som är ute på isen. Och som första bild en likkista. Det kan väl inte sägas mera effektivt.

Caj Stålström varnar i ljudklippet i synnerhet för nattgammal is på hösten. "Du vill väl inte vara en av dem som drunknar innan den riktiga vintern börjat". Höstisarna skördar många offer. Vi får höra hur is låter då man kan gå på den, men även då skall man akta sig för broar, fartygsfårar och ställen där det är strömt.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Påsken - en salig blandning av traditioner

  Kristen tro möter hedniska traditioner på påsken.

  Påsken är den största kristna högtiden och har väldigt långa anor. Men påsken är också väldigt mycket mer än en kristen fest - framför allt en högtid med inslag av många gamla, hedniska traditioner.

 • Pesach är det osyrade brödets fest

  Den judiska påsken är det osyrade brödets högtid.

  Pesach, den judiska påsken, är det osyrade brödets högtid. Den firas till minne av uttåget ur Egypten och är en av de viktigaste judiska högtiderna.

 • Trolldomspåsk och häxeri

  Skrämmande och viktiga påskseder

  Förr var påsken inte bara småbarn som klädde ut sig och tiggde choklad och kristen påsk. Det fanns påskseder som var både skrämmande och viktiga för folket. Häxhysteri och nakna kvinnor som sopar med kvast och en äkta rädsla för onda makter och djävulen.

Nyligen publicerat - Arkivet