Hoppa till huvudinnehåll

Kirill ny patriark i Ryssland

Rysslands ortodoxa kyrka har valt metropoliten av Smolensk och Kaliningrad, Kirill till kyrkans nya patriark.
Det så kallade lokala rådet på 711 personer utförde valet i Kristi Frälsares kyrka i Moskva i kväll. Kirill fick 508 röster. Totalt deltog 677 av rådets medlemmar i omröstningen.
Kirills motkandidat var metropoliten av Kaluga och Borovsk, Kliment.
Den tredje kandidaten för patriarkämbetet var metropoliten av vitryska Minsk och Slutskij, Filaret. Han drog sig i alla fall ur valet i dag på eftermiddagen och uppmanade sina anhängare att rösta på Kirill för att undvika missämja.

Känd för diplomatiska talanger
Den 62-årige Kirill föddes som Vladimir Gundjajev i dåvarande Leningrad. Han har ansvarat för rysk-ortodoxa kyrkans internationella relationer och gjort sig känd som en mycket skicklig diplomat.

Kirill har bland annat träffat påven Benedictus och har sagt att kunde tänka sig tillåta ett påvebesök i Ryssland - vilket sannolikt skulle väcka stora protester om det blev av.

Kirill vill också införa kyrkoskatt för att bringa reda i den rysk-ortodoxa kyrkans finansiella affärer. I dag lever kyrkan på allmosor, vilket i praktiken betyder att kyrkan inte betalar skatt på sina inkomster.

Välkänd bland allmänheten
Kirill är en karismatisk personlighet som ofta visas på rysk tv. När Ryssland i december valde "århundradets ryss" var det han som förde segrarens, den medeltida fursten Aleksandr Nevskijs talan. I honom har rysk-ortodoxa kyrkan fått en lyskraftig personlighet, rapporterar Svenska Yles korrespondent i Moskva. Den nya patriarkens arbete med att reformera kyrkan väntas dock knappast ge resultat i en handvändning.

Metropoliten Kirill vigs till patriark i Moskva på söndag. Den ryska ortodoxa kyrkan har 165 miljoner medlemmar.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes