Hoppa till huvudinnehåll

Slalom - en sport för eliten?

På 1980-talet slog slalomåkning ut längdåkningen i popularitet. Är sporten bara till för de rika, undrar redaktör Christine Saarukka och reser till Tahkovuori.

Redaktör Saarukka försöker själv ta sig ner för en slalombacke med hjälp av tränare Maria Eklundh. Men det är svårt, ytterst svårt. Lättare går det för de små barnen i slalomskolan.

Saarukka intervjuar Maria om slalom som sport. Vad kostar utrustningen och är sporten bara till för de rika? Nja, utrustningen är dyr, men nej det är en bra sport för alla.

Och när man får se glimtar från after-skisessionen på dansrestaurangen ser det nog ut som om det snobbiga är långt därifrån. De barnfamiljer som intervjuas verkar också ha en avslappnad inställning till slalomsporten. Den gruppen som försöker snobba med utrustningen är liten, menar Maria Eklundh.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Jag, Laban - Tobias Zilliacus spelar sexåring i sin mammas värld

  Antonia Zilliacus om lilla Labans värld.

  "Det här är jag, Laban - fast nej, det är ju bara en bild av mig. När jag tänker och föreställer mig alla dem som säger jo eller nej, då blir det bilder inne i mitt huvud..." Antonia Zilliacus serie Jag, Laban är ett starkt drama som å ena sidan är typiskt för sin tid (sjuttiotalet) men också beskriver barnets allmängiltiga tillvaro som är lika aktuell nu som då.

 • Fastlagsdagar med backe och bullar

  Karneval, pulka och sexigt ätande av fastlagsbullar.

  Fastlagen är de tre dagar som kommer före den fyrtio dagar långa påskfastan. För dem som inte följer kyrkoåret är fastlagen dagar att åka pulka och frossa i bulla.

 • Fastlag på Lilla torget

  Georg Malmsten och barnen firar med sång, bollar och bullar.

  Georg Malmsten och barnen firar fastlag med sång, bollar och bullar i barnprogrammet Vi på Lilla torget.

Nyligen publicerat - Arkivet