Hoppa till huvudinnehåll

Ryska dockor på nytt vis

Ryska dockor på nytt vis , detalj

Vissa saker ändrar med åren, saker som jag tyckte var lite udda och fula i tonåren är plötsligt hur snygga som helst! Ta matuschkor till exempel, förut tyckte jag de mest var färgstarkt grälla tanter, men nu är jag förälskad i dem! Hur kitschiga som helst är de!
- Camilla -

Camilla med en dockmodell
Det här behöver du:

    Dockmodeller i trä (finns att köpa i hobbyaffärer)
    Hobbyfärg
    Penslar, en bredare för grundering och riktigt smala för dekoren
    Hobbystämplar, bokstäver och dekorativa mönster
    Glansmedium/lack

Grundera
Så här gör du:
1. Jag har tänkt göra en egen variant på de ryska dockorna och väljer därför färgerna svart och vitt! Börjar med att grundera alla dockor svarta, ta isär delarna så de inte torkar ihop. Låt färgen torka.

Måla ansiktscirkel
2. Eftersom jag fortfarande vill att de ska se ut som små damer, målar jag runda vita cirklar på vardera docka, som blir som bas för ansiktet. Det kan behöva målas flera varv för att täcka den svarta basen.

Stämplad textTextstämplar
3. Medan ansiktena torkar börjar jag med texten. Min första tanke var att göra dockorna som brudpar (brudgum, brud, tärna o.s.v.) men jag gick vidare från den idén och följer upp kärleksspåret med att stämpla text istället. Har valt orden: love, hope, breathe, exhale. Sätt ihop dockorna och stämpla texten lite nonchalant snett så det tangerar båda delarna. Ett ord per docka, förutom den sista, jättelilla, som inget ryms på. Det gör inget om texten blir lite suddig och får extra färgkanter, bara snyggt!

Måla ansiktsdrag
4. Då är det dags att ge damerna anletsdrag! Ta den allra smalaste penseln med endast lite färg och måla ögon, näsa, mun med svart färg på de vita ansiktena.

Måla dekorkant runt ansikten
5. Måla en dekorkant runt ansiktet med vit färg, påminner lite om en brodyr remsa.

Dekorera med stämpel
6. Istället för att måla det klassiska blommönstret på kroppen använder jag mig av dekorstämplar. Stämplar hela nedre delen, låter torka emellan och stämplar mönstren lite på varandra.

Lackera
7. För att mönstren bättre skall komma till sin rätt, pensla ett lager med glansmedium över hela dockan som slutfinish.

Matuschka nr. 1Matuschka nr. 2Matuschka nr. 3Matuschka nr. 4Matuschka nr. 5

(Expert: Camilla Forsén-Ström)

Konst

Nyligen publicerat - Konst