Hoppa till huvudinnehåll

Scrapbooking

Scrapbooking, detalj

Scrapbooking kunde översättas med urklippsbok, man utgår från ett fotografi och pyntar en sida med minnen och anteckningar och förvarar dem i ett speciellt album. Det här är en starkt växande trend som också hittat till Finland. I USA är scrapbooking populärare än golf och det var också där allting började med hemförsäljning av olika tillbehör.

Idag finns det finns sajter, böcker och t o m svenskspråkiga tidningar som handlar enbart om scrapbooking. Vill man ge sig i kast med denna medryckande hobby så hittar man de finaste specialmaterialen i olika nätbutiker men enklare startsatser finns att köpa i bokhandlar och varuhus. Man behöver inte vara duktig på att rita eller speciellt konstnärlig eftersom materialen man jobbar med är så vackra att det är omöjligt att misslyckas och för den osäkra finns massor av mallar att följa. Den här hobbyn är så stor och omfattande att det är svårt att redogöra för allt men här kommer ett litet exempel på hur man kan göra.

En massa material
Det här behöver du:

  Mönstersaxar
  Bokstavsstämplar
  Designark
  Blad och blommor
  Brads
  Band
  Stämpeldynor
  Stämplar med figurer
  Bokstavsark, klistermärken
  lim
  distanskuddar
  kartong
  kartong med kärna som kan sandpappras
  sandpapper
  album med plastfickor för scrapbookingarken

OBS!
För att fotografiet ska hålla bör alla material vara syra- och ligninfria. Papprena kommer i två olika standardstorlekar som är kvadratiska och måtten står i inches (tum), men man kan naturligtvis klippa och göra hurudana sidor man vill.

Matcha ark och foto
Så gör du:
1. Välj ut ett eller några foton du vill jobba med och gör upp en skiss för hur du vill att sidan ska se ut. Lee scrappar oftast utan skiss och testar sig fram.
2. Välj ut papper och designark som passar fotografiet.

Sandpappra strukturpapper för nött yta
3. Om man väljer ett papper med en kärna och struktur kan man få fram en nött känsla med sandpapper. Mycket i scrapbooking sitter i just de små detaljerna som att skugga, färga, nöta, riva osv.

Klipp till ramar, etc
4. Klipp till ramar, bakgrunder etc i önskad form och storlek.

Stämpla bokstäver
5. Stämpla bokstäver på matchande papper. Med bokstavstämplar sparar man många slantar eftersom att boksavsarken ofta är ganska dyra och vissa bokstäver tenderar att ta slut. Ett bra nybörjar tips är att köpa ett set med stora bokstäver och ett set med små. Välj ett typsnitt som du tycker om. Det finns också olika typer av stämplar med softis, gummi eller silikon.

Bokstavsutklippningsapparat

Tips!För den som scrappar lite mer finns också pengar att spara i längden med att investera i en maskin som kan skära ut bokstäver och figurer i många olika storlekar i önskat papper.

Rada upp alla delar

6. Rada upp alla delar och flytta om tills du är nöjd.

Limma fast

7. Limma fast alla delar. Genom att använda distanskuddar kan du lyfta upp vissa delar så får du mer liv i sidan.

Fäst blommor och band med brands

8. Fäst blommor och band med brands. Stick ett hål i sidan med en vass pryl och sätt allt på plats.

Sätt in i album

9. Sätt in arket i ett scrapbookingalbum så att det inte förstörs. Plastfickorna skyddar också mot små fingrar som gärna vill känna och dra loss ömtåliga delar.

Scrapbooking, detalj Plock ur Lees crapbookingalbum Plock ur Lees crapbookingalbum

(Expert: Lee Esselström)

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk