Hoppa till huvudinnehåll

Maarit Feldt-Rantas paradis i Billnäs, Västra Nyland

Maarit Feldt-Ranta
Politikens röstdrottning från Raseborg, socialdemokraten Maarit Feldt-Ranta har kanske röda naglar men fingrarna är gröna. Hennes paradis är hemmet och trädgården i Billnäs där hon gräver och planterar och flyttar stenar alltid när hon bara hinner.Ny gång
Aktiva politiker söker sig ofta till fritidssysselsättningar där de träffar mycket folk och väljare. (Eller är det tvärtom? Att socialt aktiva människor blir politiker?) Men Maarit tycker att det ensamma trädgårdsjobbet är en bra motvikt till politiken.

Några av Maarits blommor:

Humle

Humle / humulus lupulus
Humle är en utmärkt klätterväxt som kan bli upp till 6 meter hög. Det är en flerårig ört som användes redan på medeltiden för smaksättning av öl. Den har enorm växtkraft och kan växa tiotals centimeter i dygnet när den trivs. Han- och honblommorna finns på skilda plantor.Stjärnflocka

Stjärnflocka / astrantia major
En lättskött gammaldags perenn som trivs i de flesta lägen. Blommorna är blekt grårosa, men det finns också sorter med grannröda högblad. Kan förökas genom delning eller frösådd.Jättedaggkåpa

Jättedaggkåpa / Alchemilla mollis
Trädgårdens eleganta stolthet – den gröngula jättedaggkåpan är som pricken på i-et i vilken rabatt som helst. Det är en utmärkt marktäckare som ändå inte kväver känsligare grannar, den nöjer sig med att bilda en stilig bakgrund. Den trivs i nästan vilken jord som helst bara det inte blir för torrt eller magert. Sol, halvskugga, till och med helskugga går bra.

Maarits farfarsmor Aina Kvarnström vinbärs- och krusbärsrecept år 1897
Mer om Maarit Feldt-Ranta
Maarits farfarsmor Aina Kvarnström vinbärs- och krusbärsrecept år 1897:

» Till det utskrivna receptet
» Originalreceptet inskannat som pdf
» Maarit Feldt-Rantas hemsida
» Billnäs plantskola (på finska)

Ur Evas inspelningensdagbok:

Senvinter i Billnäs

Billnäs, Västra Nyland
1.3.2008
Första besöket i Billnäs hos Maarit Feldt-Ranta. Det snöade! Det har inte hänt många gånger i år! Maarit verkade ivrig på att komma i gång i sommar, genast efter partikonferensen: ”Det här året ska jag jobba i trädgården, hela sommaren”, sa hon. Hade massor av projekt, stenarbeten och växter och grejor som skulle flyttas. Verkar lovande!

I full blom

21.7.2008
Är det här samma trädgård som i mars, kan man fråga sig: och då menar jag inte bara att snön är borta. Maarit Feldt-Ranta har varit två månader ledig från partikansliet och tycks ha tillbringat hela tiden på gården.Helt nytt trädgårdslandskap

forts. 21.7.2008
Gräsmattan är borta, nya stenar på plats, växter planterade, rabatter rensade, bänkar utplacerade... vilken energi! Åskan mullrar över forsen i Billnäs men Maarit gläder sig åt sin ”pussanbänk” bakom plommonträdet.

(Expert: Eva Vikstedt)

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård

 • Trädgårdsentusiaster flockades till Strömsö

  Närmare 2000 personer besökte trädgårdskvällen på Strömsö.

  Närmare 2000 personer besökte Strömsö på torsdagen när portarna öppnades upp för sommarens trädgårdskväll. Besökarna fick bland annat fynda på plantloppis, testa ogrässhots och höra hur trädgården kan gynna hälsan.

 • Odla själv så vet du vad du äter

  Anlägg trädgårdsland, bygg varmbädd eller odla i låda.

  Att odla sin egen mat är snällt för såväl plånbok som miljö. Dessutom vet man precis vad det är man stoppar i sig då man följt hela processen. Här har vi samlat idéer för dig som är intresserad av att odla grönsaker och rotfrukter. Vill du ha mera inspiration för trädgården? Kom till Trädgårdskvällen på Strömsö den 8.6.2017.

 • Odling för nybörjaren

  Enkla, funktionella och lättskötta odlingar.

  Är du intresserad av enkel odling som inte kräver mycket skötsel har vi samlat tips på odlingsprojekt som funkar både på balkongen och i större trädgårdar.

 • En trädgård värd ett bröllop

  Ny säsong av Trädgårdstider på Yle Fem.

  Programledaren Pernilla Månsson Colt, kocken Tareq Taylor, trädgårdsmästaren John Taylor och inredaren Malin Persson är tillbaka i Trädgårdstider. I år skall trädgården formas i romantikens tecken eftersom ett brudpar ska vigas här.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Grästrädgården - det nya stenpartiet

  En lättskött trädgård som klarar sig i torrt och kargt läge.

  De flesta gräsarter är lättskötta och klarar sig på torra och karga platser. Gräs är fascinerande då det finns så många olika typer och i så många färgvarianter: låga, höga, robusta och späda. Det är bara att välja! Och bäst av allt är att det faktiskt går att skapa en hel trädgård med bara gräs.

 • Norsk lantidyll får ny trädgård

  Ny säsong av trädgårdsprogrammet Grön glädje.

  En ny säsong av norska trädgårdsprogrammet Grön glädje kör igång och denna gång tar man sig an en idyll ute på landet i Fossane. Paret Fauskanger köpte fastigheten på impuls och det blev en rejäl förändring i livet. I drygt tre år har de nu satsat på att få husen i skick - nu är det dags för trädgården.

 • Sumpmarksträdgård

  Skapa en egen sumpmark i trädgården.

  Sumpmarksväxter är en växtgrupp som idag är rätt okänd för många. Till växtgruppen hör ett stort antal kända perenner, t.ex iris som vi idag odlar i våra vanliga rabatter. Men hit hör också en hel del spännande och mindre kända växter, en del förekommer också i vilt tillstånd hos oss som t.ex. kabbeleka, missne, blåsäv och vattenklöver.