Hoppa till huvudinnehåll

Ask med scrapbooking av återanvända material

Gåva med scarpbookingteknik.
Gåva med scarpbookingteknik Gåva med scarpbookingteknik. Bild: Svenska Yle / Strömsö scrapbooking

Scrapbooking är otroligt roligt och medryckande men kan bli dyrt att hålla på med. Så här visar Lee på lite alternativa material och att man kan inspireras av denna heta hobby utan att ruinera sig. Om man dessutom inte utgår från ett originalfoto utan en kopia så behöver man heller inte vara så noga med att allt ska vara syra- och ligninfritt.

Här dekoreras en chokladask som är en lika fin present både med och utan choklad. Här kan man spara sina kort, småsaker och minnen. Lees mormor gjorde fina förvaringsaskar av gamla tvättmedelskartonger och dekorerade dem med aluminiumfolie, silkespapper och gamla postkort. Använd alla materialrester du hittar och begränsa inte din återvinning!Det här behöver du:
rester av paketpapper
rester av tapeter
tidningar
band
knappar
fotografi/kort
ask eller låda av kartong
lim
mönstersax

Tips!
Återanvänd alla band som t.ex. finns i kläderna för att de ska hänga snyggt på galgarna eller som de här banden som suttit på gamla kondoleansadresser som kom till Lees mans farmors begravning. Lee klipper också bort alla knappar, dragkedjor och annat användbart från kläder som inte går att ge till loppis. På så sätt kan man väva in sina egna minnen i en minnesask och samtidigt spara våra naturresurser.

Klä in asken
Så gör du:
1. Klä in asken i presentpapper. Klipp upp hörnen och gör dem extra fina med hjälp av en mönstersax. Klipp minst en centimeter från kanten med mönstersaxen för att få en snygg kant så att inte pappret tuggas. Limma fast ordentligt. Gör också insidans kanter snygga, och finns det ingen choklad i asken kan också insidan kläs in i samma stil.Klipp till bakgrundsmaterial till locket och limma fast
2. Klipp till en bit av gammal tapet, tidningspapper och bilder ur gamla tidningar och limma fast på locket.FototFond för fotot
3. Limma fast foto eller kort. Som bakgrund för att lyfta kortet från bakgrunden kan man klippa till en ram av ett passande papper och klippa dess kant med mönstersax.Limma fast knappar
4. Limma fast knappar och andra dekorationer. Gamla glansbilder eller figurer klippta ur tidningar är lika fina som klistermärken, och passar bättre stilmässigt om man gör asken lite gammaldags.Dekorera med band
5. Knyt runt med ett passande band.

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk