Hoppa till huvudinnehåll

Arbetslösheten sjunker inte

I mitten av 1990-talet tvivlade många på att arbetslösheten skulle halveras till 1999. Finansminister Iiro Viinanen kräver stora ingrepp.

Finansminister Iiro Viinanen från Samlingspartiet är svagt optimistisk, men han kräver hög tillväxt. Den främsta orsaken till att arbetslösheten inte sjönk var att tillväxten inte ökade. Tillväxten måste bli över 5% per år för att arbetslösheten skulle sjunka märkbart.

Iiro Viinanen menar att företagarna måste få möjlighet att anställa folk. Löneavtalen skall därför vara måttliga. Och annars höjer Finlands Bank räntorna ytterligare.

Text: Ida Fellman

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Jag, Laban - Tobias Zilliacus spelar sexåring i sin mammas värld

  Antonia Zilliacus om lilla Labans värld.

  "Det här är jag, Laban - fast nej, det är ju bara en bild av mig. När jag tänker och föreställer mig alla dem som säger jo eller nej, då blir det bilder inne i mitt huvud..." Antonia Zilliacus serie Jag, Laban är ett starkt drama som å ena sidan är typiskt för sin tid (sjuttiotalet) men också beskriver barnets allmängiltiga tillvaro som är lika aktuell nu som då.

 • Fastlagsdagar med backe och bullar

  Karneval, pulka och sexigt ätande av fastlagsbullar.

  Fastlagen är de tre dagar som kommer före den fyrtio dagar långa påskfastan. För dem som inte följer kyrkoåret är fastlagen dagar att åka pulka och frossa i bulla.

 • Fastlag på Lilla torget

  Georg Malmsten och barnen firar med sång, bollar och bullar.

  Georg Malmsten och barnen firar fastlag med sång, bollar och bullar i barnprogrammet Vi på Lilla torget.

Nyligen publicerat - Arkivet