Hoppa till huvudinnehåll

Vems är Helsingfors?

Vad händer med Helsingfors? Gamla hus rivs och trängs ut av kontor, parkeringsplatser och bilar. Vart flyttar människorna? Och varje gång man skall gå över vägen svävar man i livsfara.

Arkitekterna Mikael Sundman och Vilhelm Helander gav på 1970-talet ut en bok om Helsingfors "Vems är Helsingfors?".

Man tog i den boken upp frågor om bilarnas roll tagit över människornas områden, gamla hus rivs och kontor och parkeringsplatser byggs.

Ywe Jalander tar i sin dokumentärfilm Undan ur vägen upp trafiken i Helsingfors.

I programmet Konfrontation ser man hur Helsingfors förändras, bilarna tränger in och Korvhuset byggs.

I reportaget Ögat diskuteras kollektivtrafiken i Helsingfors. En privatbilists (spelad av Ulf Töhrnrooth) skäller på fotgängare, bussar och spårvagnar. Spårvagsnchaufför Kristian Nurminen talar lugnt om sin syn på passagerar och trafiken.

Text: Ida Fellman

Helsingfors – vår huvudstad sedan 1812

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet