Hoppa till huvudinnehåll

Åke Lindman om "Tre långa år"

Åke Lindman tröttnade på sina roller som bov, han hade ju ingen erfarenhet. Låt dem som vet vad det handlar om på riktigt spela bovar. Resultatet blev "Tre långa år"

Äntligen samhällsrealistisk tv-teater på finlandssvenska, utropar redaktörerna Lars Biström och Bosse von Willebrand.

Redaktörerna visar utdrag ur materialet till Tre långa år, med manus av Claes Andersson och Åke Lindman och i regi av Lindman.

Det här är verklighet, äkta realism som bränner sig in på näthinnan och känns i näsborrarna, och på finlandssvenska och finska, påpekar redaktörerna.

En blygsam Åke Lindman tackar och berättar om hur han tröttnade på att spela orealistiska bovar. Han såg kanske ut som en bov, men hade ingen erfarenhet. I stället ville han visa hur det är "på riktigt".

"Tre långa år" handlar om en vanlig man, som på grund av rattfylla hamnar i fängelse. Åke Lindman använde sig till stor del av amatörer, och han filmade i fängelser och omklädningsrum.

Och filmen bränner till. Åke Lindman påpekar att när fängelsedirektören såg filmen sade han: Vilket fruktansvärt ställe fängelset är. Redaktör Biström är fascinerad av denna kommentar. Det betyder att filmen har en stark roll i att visa verkligheten som man blundar för.

Via länken nedan kan ni se flera utdrag ur "Tre långa år".

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.