Hoppa till huvudinnehåll

De homosexuella - en stor minoritet 1975

1975 var homosexualiteten inte längre brottslig, men hur skulle man förhålla sig till "de där homosexuella" och hur hade de blivit sådana.

De flesta männen på gatan anser att "homosexualisterna" är perversa och naturvidriga. Experterna talar oftast om "avvikande" personer, med ett något förvridet förhållande till fadern och att homosexualiteten föds i puberteten.

Ewa Ehrstedt och Bo Mellberg från Åbo Akademi har varit med i en grupp som undersökt homosexuella. De har inte kommit fram till någon speciell orsak, men man kan ofta härleda till den tidiga barndomen.

Bo Mellberg påpekar att man inte kan veta om fadersförhållandet är en orsak eller en följd av homosexualiteten - att föräldrarna inte kan acceptera barnets sexualitet.

Redaktörerna undrar också varför det jobbar så många homosexuella i restaurantbranschen. Mikael Hägg, restaurangchef, tror det beror på att det är ett socialt yrke, man träffar många typs människor. Som arbetare är de utmärkta påpekar Mikael Hägg.

Lagen om homosexualiteten som ett brott upphävdes 1971, men lagarna för skyddsålder var mycket högre än för heterosexuella. Dessutom hade man till 1996 en lag som förbjöd "uppmaning till homosexualitet".

Inställningen till de homosexuella var hårdare i Finland än i t.ex. Sverige och därför flyttade flera homosexuella dit. Seppo Lehtikangas menar att det inte var orsaken, men att man i Sverige glömmer att man är homosexuell och istället kallar honom för finnjävel (saatanan suomalainen).

Text: Ida Fellman - Petra Himberg

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Svetlana Aleksijevitj om sovjetmänniskan efter Tjernobyl

  Svetlana Aleksijevitj talar om sovjetmänniskan 1998.

  Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj vill ge så kallade “vanliga människor” en röst i litteraturen. Inför varje verk har Aleksijevitj samtalat med hundratals personer om livet i och efter Sovjetunionen. Här diskuterar hon 1998 om Vitrysslands historia och framtid.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

Nyligen publicerat - Arkivet