Hoppa till huvudinnehåll

Harjunpää och kalla döden

Äldre konstapel Timo Harjunpää får lösa ett brott som begåtts närmast i misstag. Det börjar med små brott, men får ytterst tragiska följder.

Serien Harjunpää och kalla döden i regi av Åke Lindman och med dramatisk musik av Lasse Mårtenson baserar sig på en kriminalroman av Matti Yrjänä Joensuu (på finska Harjunpää ja kapteeni Karhu).

Seriens alla delar kan ses på Arenan.

Huvudpersonen är som alltid kriminalöverkonstapel Timo Harjunpää (Johan Simberg) som arbetar på våldsroteln vid kriminalpolisen i Helsingfors.

Laura är en ung kvinna som har en ryggskada och haltar. Hon bor i en liten etta på Kristiansgatan i Kronohagen. Så hittas Laura död i havet. Vem kan ha velat döda henne?

I Matti Yrjänä Joensuus polisromaner om konstapel Harjunpää är det inte fråga om intressanta och fascinerande psykopater med briljanta hjärnor.

Joensuu beskriver i stället vanliga poliser som får lösa brott som begåtts av misslyckade individer.

Här är det fråga om en liga småskurkar som dödar en kvinna för att komma över en chans till stora stålar. Men skurken Nalles flickvän Rosita (Pirkko Mannola) får samvetskval.

Miljön utspelar sig i ett vardagligt Helsingfors, Senatstorget, Kronohagen och Gårdsbacka.

Korta klipp ur serien:

Medverkande i Harjunpää och kalla döden

Johan Simberg (Harjunpää),
Elmer Green (Norri),
Thomas Backlund (Härkönen)
Pekka Laiho (Nalle)
Pirkko Mannola (Rosita)
Pehr-Olof Sirén (Eino).
Manus: Åke Lindman och Kari Uusitalo. Regi: Åke Lindman. Musik: Lasse Mårtenson och Esa Kotilainen. Författare: Matti Yrjänä Joensuu.

Drama i tv och radio

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

Nyligen publicerat - Arkivet