Hoppa till huvudinnehåll

"Fredagsfesten" - när en parmiddag blir ett äktenskapligt inferno

Den korta tv-filmen Fredagsfesten ingår i serien Samlevnad och är diskbänksrealism i bokstavlig bemärkelse. En stor del av pjäsen försiggår vid diskbänken och diskmaskinen.

Regissör Carl Mesterton har gjort många tv-filmer som behandlar sociala och samhälleliga problem, så också i serien Samlevnad. I "Fredagsfesten" tar Mesterton upp svartsjuka och gräl som kan uppstå i innötta äktenskap.

Laura (Christina Indrenius-Zalewksi) och Jacob (Elmer Green) är ett framgångsrikt och till synes lyckligt, i alla fall lyckat, par.

Man har bjudit in några vänner på trevlig parmiddag, men kvällen urartar i självrannsakan och gräl i Ingmar Bergman-stil.

De andra paren får spegla Lauras och Jacobs olycka. Orsakerna till Lauras och Jacobs missnöje kanske framstår som enkla, men lösningar hittas ändå inte.

Medverkande i Samlevnad: Fredagsfesten

I rollerna: Christina Indrenius-Zalewski (Laura). Elmer Green (Jakob). Hilkka Östman(Carola). Börje Lampenius (Calle). Eva Bergenheim (Kristina). Algot Böstman (Vidar)

Regi: Carl Mesterton
Manus: Harriet Sjöstedt
Scripta: Gunbritt Estlander
Ljud: Arto Valavaara
Dekor: Liisa Luotola
Kamera: Markku Korhonen, Raimo Sandblom
Foto, ljus: Pentti Jurvanen

Alla fyra delar av Samlevnad finns på Arenan tillsvidare.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.