Hoppa till huvudinnehåll

Göran Schildt på medelhavsseglats med Daphne

Sommaren 1963 år gjorde författaren Göran Schildt med sin dåvarande hustru Mona Morales Schildt och deras gemensamma vän, skådespelaren Ulf Palme en långseglats i Medelhavet med segelbåten Daphne.

En betydande del av Schildts författarskap är inspirerat av seglatserna med Daphne. Schildt hade blivit svårt sårad under vinterkriget och tillbringade en mycket lång tid på sjukhus.

"Då tänkte jag, att om jag klarar detta skall jag förverkliga min dröm: jag skaffar mig en båt och seglar runt Medelhavets alla hörn", har han senare berättat.

Båten han skaffade var Daphne, byggd 1936 i Åbo. Schildt köpte henne 1947 och seglade med henne till 1984.

I en serie på sex program hör vi om de tre seglarvännernas äventyr för fyrtiofem år sedan. Vi hör om deras upplevelser och får samtidigt en god dos kunskap om de delar av Medelhavet som besöktes den där sommaren för så länge sedan.

Göran Schildt var också en konstvetare med egen smak. Vi hör honom rapportera från biennalen i Venedig 1966.

Kultur

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Svetlana Aleksijevitj om sovjetmänniskan efter Tjernobyl

  Svetlana Aleksijevitj talar om sovjetmänniskan 1998.

  Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj vill ge så kallade “vanliga människor” en röst i litteraturen. Inför varje verk har Aleksijevitj samtalat med hundratals personer om livet i och efter Sovjetunionen. Här diskuterar hon 1998 om Vitrysslands historia och framtid.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

Nyligen publicerat - Arkivet