Hoppa till huvudinnehåll

Göran Schildts resor med Daphne

I Odysseus fotspår och Medelhavet runt. Till tråkiga orter i Sverige och som den första att segla genom "järnridån". Göran Schildt och Daphne upplevde mycket tillsammans. Och vi följer i deras kölvatten

Daphne ritades av ingenjör Jarl Lindblom till långfärdsbåt för läkare Mustelins familj. Daphne blev klar från Åbo Båtvarv 1936.

År 1947 köpte Göran Schildt Daphne. Han seglade med henne till Medelhavet i Odysseus fotspår, i Jasons fotspår genom järnridån. Varje år seglade han med Daphne minst tre-fyra månader och skrev också böcker om sina resor.

Med på båtarna seglade bl.a. arkitekt Alvar Aalto.

Göran Schildt ägde Daphne ända fram till 1984 då han sålde henne till ett ungt tyskt par, Joakim och Petra Frizt. De seglade med henne i över tio år.

Lasse Pöysti och Ralf Långbacka seglade längs Daphnes rutt i den grekiska arkipelagen. Under färdens gång påminner de sig händelser och tankegångar såsom de skildras i Göran Schildts bok "I Odysseus kölvatten".

Resenärerna möter också Schildt själv på hans hemö Leros.

I slutet av 1990-talet grundades föreningen Pro Daphne r.f. för att få Daphne till Finland, men innan man fick hit henne skadades hon i en orkan i Karibiska havet och hamnade sedan under en container i Florida. Daphne var i ett mer än bedrövligt skick när hon kom hit.

Numera är Daphne renoverad och kan beses i museet Forum Marinum i Åbo.

Kultur

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Jag, Laban - Tobias Zilliacus spelar sexåring i sin mammas värld

  Antonia Zilliacus om lilla Labans värld.

  "Det här är jag, Laban - fast nej, det är ju bara en bild av mig. När jag tänker och föreställer mig alla dem som säger jo eller nej, då blir det bilder inne i mitt huvud..." Antonia Zilliacus serie Jag, Laban är ett starkt drama som å ena sidan är typiskt för sin tid (sjuttiotalet) men också beskriver barnets allmängiltiga tillvaro som är lika aktuell nu som då.

 • Fastlagsdagar med backe och bullar

  Karneval, pulka och sexigt ätande av fastlagsbullar.

  Fastlagen är de tre dagar som kommer före den fyrtio dagar långa påskfastan. För dem som inte följer kyrkoåret är fastlagen dagar att åka pulka och frossa i bulla.

 • Fastlag på Lilla torget

  Georg Malmsten och barnen firar med sång, bollar och bullar.

  Georg Malmsten och barnen firar fastlag med sång, bollar och bullar i barnprogrammet Vi på Lilla torget.

Nyligen publicerat - Arkivet