Hoppa till huvudinnehåll

Petra Lindholm till Villa Snäcksund

Vete
Vete Bild: Yle/Antero Tenhunen grödor

Bildkonstnär Petra Lindholm som är född och uppvuxen i Karis är en av de nya stipendiaterna i Villa Snäcksund i Ekenäs. Den andra är bildkonstmagister Kim Simonsson från Helsingfors. Den treåriga stipendietiden inleds i oktober 2009.

Petra Lindholm bor och verkar just nu i Malmö. Hon har studerat vid Svenska konstskolan i Nykarleby, Akademie Minerva i Groningen i Holland, Bildkonstakademin i Helsingfors samt vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm.

År 2006 erhöll hon tredje pris i den prestigefyllda Carnegie Art Award. Lindholm arbetar med video, ljud och fotografi, utgångspunkten för hennes skapande är ofta känslor och sinnesstämningar.

Årets unga konstnär
Kim Simonsson utexaminerades från Konstindustriella högskolan i Helsingfors år 2000. Han är bosatt och verksam i Helsingfors.
År 2004 utsågs han till Årets unga konstnär i Finland. Simonsson behandlar ämnen som barns utsatthet, orättvisor, miljöförstöring och globala hot i ett formspråk som inspirerats av japansk manga, populärkultur och dataspel. Simonssons arbetar med keramik.

Tio sökande
Styrelsen för Stiftelsen Pro Artibus valde de här två bland tio bildkonstnärer som ville bo i Villa Snäcksund.

Pro Artibus äger Villa Snäcksund
Arbetsstipendierna beviljas av Svenska kulturfonden.
Stiftelsen Pro Artibus, som är en fristående del av Svenska kulturfondens organisation, upprätthåller Finlandssvenskt konstcentrum i Elverket i Ekenäs, driver Galleri Sinne i Helsingfors och äger Villa Snäcksund med intilliggande ateljébyggnad i Hagen i Ekenäs.


(Av Marica Hildén)

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje