Hoppa till huvudinnehåll

Villa Schildt, design Alvar Aalto

Författaren Göran Schildt och arkitekt Alvar Aalto blev goda vänner redan på 1930-talet. Och Alvar Aalto skapade ett hus åt Göran Schildt.

Göran Schildt berättar att han lärde känna Alvar Aalto på en avant-gardistisk filmfestival. Han var inte särdeles intresserad av att lära känna arkitekten: "Jag tycker inte om den där jävla suputen". Men i stället blev de goda vänner och Göran Schildt blev trollbunden av Aalto.

Alvar Aalto deltog på många seglatser med Daphne. Och Göran Schildt blev Aaltos konsthistoriker.

Huset "Skeppet" i Ekenäs ritades 1969. Alla möbler och lampor är Aaltos, resten av inredningen är medelhavsinspirerat.

Kultur

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet