Hoppa till huvudinnehåll

Tre pyssel när man fyllt fem - disktrasa, väska och t-tröja

Handavtryck blir elefanter

Det här är tre superlätta små grejer som passar alla som fyllt fem, dvs också den som hunnit fylla 55. För att göra alla tre sakerna räcker det med en textiltuschpenna och en textilfärgsburk och det blir ändå färg över till fler projekt. Sätt din pesonliga prägel på tre vardagliga saker och så får du fina presenter att ge till familj och vänner. Mönstren och teknikerna kan självklart varieras enligt tycke och smak - varför inte en graffittimönstrad disktrasa till storabror?
- Lee -

Det här behöver du:

Lee med en burk textilfärg och en textiltusch
  1 burk textilfärg
  1 textiltuschpenna
  väska
  disktrasa
  t-tröja
  Fixblåsare från konstnärshandel
  Strykjärn
  tidningspapper

Gör så här:

Lee med textilväska

1. Tvätta alla textila produkter utom trasorna, och stryk dem släta innan du börjar.

Stämpla prickarRita blommor

2. På disktrasan är det bara att måla med pensel, trycka med stämplar eller rita med tuschpenna eller blåsa färg enligt tycke och smak. Låt sedan torka.

Skydda baksidan med tidningspapper i mitten

3. Väskan behöver skyddspapper, tex tidningspapper i mitten för att färgen inte ska komma igenom till baksidan.

Gör avtryckMåla handen

4. Handen är en fin stämpel, måla den och tryck. När färgen sen torkat kan man måla öra, svans och öga så blir avtrycket en elefant. Tips! Låt alltid textilfärgen torka innan du målar med textiltusch på för annars förstörs pennan.

Rita ut elefantöron, ögon och svansar

- När färgen sen torkat kan man måla öra, svans och öga så blir avtrycket en elefant. Tips! Låt alltid textilfärgen torka innan du målar med textiltusch på för annars förstörs pennan.

Späd ut textilfärgen

5. T-tröjan behöver också papper i mitten. Om du vill spraymåla med textilfärg så blandar du bara ut en del textilfärg med två delar vatten och rör om ordentligt.

Blås ut färgenSätt ner blåsröret

6. Sätt ner blåsröret i blandningen och håll i glaset stadigt sen är det bara att luta lite lätt, rikta och blåsa så får du samma exxefkt som med en sprayflaska. Det krävs att man blåser hårt och har rätt lutning för att få det att fungera.

Fixera färgen med strykjärn

7. När allt torkat så är det bara att fixera färgen med strykjärn för att allt ska hålla tvätt i tvättmaskin. Stryk med full värme från baksidan i minst 5 minuter. Skydda eventuellt strykjärnet från färg med ett skyddspapper (bakplåtspapper) eller en gammal kökshandduk.

(Expert: Lee Esselström)

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk