Hoppa till huvudinnehåll

Mobil teknologi ska spara i åldringsvård

Hemvårdare i Esbo
Hemvårdare i Esbo Bild: YLE hemvård

Elektroniska nycklar som kan öppna dörrar hos åldringar som ramlat. Intelligenta medicindosetter. Program för mobiltelefonen som ska hjälpa till med tidsoptimeringen, så att en vårdare hinner med fler patienter.

Det här är några exempel på hur trådlös teknik ska kunna spara pengar inom äldrevården i Esbo. Enligt stadens sparbeslut ska 30 – 60 tjänsteår, eller 20 procent av totalkostnaderna, skäras ner inom hemservicen under de närmaste tre åren.

Ändå utlovas en bättre vård för de äldre. Det här ska gå ihop genom att vårdarna jobbar effektivare och gör fler hembesök per dag. Och tekniken ska hjälpa dem att klara av det.
- Jag tycker att det låter skrämmande, säger Eva-Marie Lindholm, sjukskötare på svenska hemvården i Hagalund. Säkert kan tekniska lösningar vara till en viss hjälp, men aldrig kan de ersätta oss människor.

Lindholm menar att man som hemsjukskötare aldrig kan veta hur länge ett hembesök tar innan den gamla har öppnat dörren. Först då vet man i vilket skick personen är. Därför är det en obehaglig tanke att lägga ett allt för späckat schema. Det måste finnas rum för flexibilitet, säger Lindholm.
Systemet ger mer tid för klienterna
Äldreomsorgsdirektören i Esbo, Jaakko Valvanne, lovar ändå att det ska bli mer tid per åldring med det nya systemet. Klienterna ska också själva ta mera ansvar för sin vård och vara med och planera vården.
-Det är det allra viktigaste att vården ska bli bättre. Att den gamla ska känna sig viktig och på det sättet aktiveras, säger Valvanne.

Faktum är ändå att det blir färre par händer i vården eftersom antalet åldringar växer hela tiden i Esbo, medan sparbeslutet slår fast att det inte blir fler vårdare.

Esbo är något av en försökskanin när det gäller den nya teknologin. En del av lösningarna testas redan i Uleåborg, men i Esbo går man ännu längre.
-Det är frågan om ett pilotprojekt som säkert kan utvidgas till andra delar av landet om det utfaller väl, säger Valvanne. De första produkterna tas i bruk här hos oss redan inom en månad.

Trots Valvannes entusiasm är sjukskötaren Eva-Marie Lindholm nedslagen över sparivern.
-Det sades ju tidigare att nu ska man inte spara mer inom vården. Det är ju de äldre som lider i slutändan. Och de skulle verkligen förtjäna att få lämnas ifred, utan flera besparingar.

Av Matilda Gyllenberg

(Av Ann-Lis Fredriksson)

Läs också