Hoppa till huvudinnehåll

Peter Sandström - makt och manlighet

"För en modern man räcker det inte mera med att han tjänar pengar och super på veckoslutet". Men hur är det för en pojke att växa upp och bli man? Och hur mår den moderna mannen? Författaren Peter Sandström tränger ned till djupet i det manliga psyket.

Peter Sandström (f. 1963) är född och uppvuxen i Nykarleby. Han arbetar som författare och journalist i Åbo.

Peter Sandström kom först ut med novellsamlingen Plebejerna (1998) och Syster Måne (2001). Peter Sandström behandlar i novellerna såriga människorelationer.

I romanen Manuskript för pornografiska filmer (2004) gick Sandström ännu längre. I den skriver Sandström om normala maktstrukturer som leder fram till våld i maskulinitetens tecken. Huvudpersonen "Peter Sandström" är inte ett monster vi kan skjuta ifrån oss, trots att han gör oförlåtliga handlingar.

I romanen Gigant (2008) fortsätter Peter Sandström att skriva om ångest, uppväxt och manlighet.

Den nyinsatta professorn i nordisk litteratur fick 2012 välja Svenska Yles litterarturpris. Hennes val föll på Peter Sandström och hans novellsamling "Till dig som saknas.

Kultur

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

Nyligen publicerat - Arkivet