Hoppa till huvudinnehåll

Robert Åsbacka - sorg och kroppsarbete

Hur arbetar man med sorgen? Åsbacka har byggt upp en komposition med Estonia-katastrofen och orgelmusik.

Robert Åsbacka (f. 1961) är född i Terjärv, men bodde en del av barndomen på fabriksorten Skoghall i Sverige. Som 12-åring flyttade familjen tillbaka till Finland, Nykarleby. Han är numera bosatt i Sverige.

Robert Åsbacka blev, från att ha varit lager- och fabriksarbetare, författare och litteraturforskare.

Åsbacka debuterade redan 1988 med en diktsamling, som följdes av ett par böcker med kortprosa. Sitt genombrott fick han med romanen Döbelns gränd , en både komisk och tragisk berättelse i Nykarlebymiljö. Romanen dramatiserades även av teatergruppen Viirus i Helsingfors.

Om sin långa och krokiga väg från lådlyftande till skrivande, eller sin klassresa som man skulle kalla den i Sverige, berättar Åsbacka för Ann-Sophie Sandström i ljudklippet.

Efter det har Åsbacka skrivit tre romaner som tangerar varandra: Fallstudie. En berättelse om materialanskaffning (2004), Kring torget i Skoghall (2006) och Orgelbyggaren (2008. Den sistnämnda handlar om en man som förlorat sin hustru i Estoniakatastrofen.

I det första klippet talar Åsbacka om sorgen som tema, om en människas sorg kontra många människors sorg. Kring Estonia-katastrofen sammanföll dessa.

I formen har Robert Åsbacka haft barock och orgelmusik i tankarna, särskilt Dietrich Buxtehudes (1637-1707) kompositioner.

Text: Ida Fellman

Kultur

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Ge oss sexualupplysning!

  "Jag var 14 år när jag blev gravid."

  "Jag var 14 år när jag blev gravid, jag hade aldrig hört talas om preventivmedel." Så säger en anonym kvinna 1968.

 • Att vara en ogift ung mamma på ett mödrahem

  Vad gör man om man märker att man väntar barn 1980?

  Den månatliga skräcken för att vara gravid har inte försvunnit trots p-pillren. Och vad gör man om man märker att man väntar barn 1980? Om man inte har bostad, man eller jobb? För vissa kan Ensikoti vara en hjälp i nöden.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

Nyligen publicerat - Arkivet