Hoppa till huvudinnehåll

Vanda säger ja till fusionsutredning

Vanda och Helsingfors vapen.
Vanda och Helsingfors vapen. Bild: Yle fusion

Vanda börjar utreda en samgång med Helsingfors. Stadsfullmäktige i Vanda beslöt på måndagen med rösterna 37-30 att godkänna Helsingfors förslag att utreda en fusion mellan städerna.

För en dryg vecka sedan föreslog Helsingfors att man tillsammans med Vanda skulle utreda för- och nackdelar med en kommunsammanslagning. Vandafullmäktiges beslut förutsätter ändå att man i första hand utreder ett regionsamarbete mellan 4-14 kommuner. Efter att en omfattande utredning har gjorts kan Vanda tänka sig att tillsammans med Helsingfors utreda för- och nackdelar med att gå in för en fusion.

På fullmäktigemötet på måndagen höll Vandapolitiker anföranden om stadens självständighet. Mötet inleddes klockan 18 och avslutades först vid midnatt. Socialdemokraterna, Sannfinländarna och största delen av Vänsterförbundet motsatte sig en utredning. Bland de som motsatte sig höjdes röster om att utredningen kan leda till att Vanda förlorar sin självständighet. De som röstade för en utredning var Samlingspartiet, De Gröna, Centern och Sfp.

Under mötets gång lyftes också tanken om en folkomröstning upp. Stadsfullmäktige i Vanda ska vid sitt möte den 15 juni ta ställning till innehållet i samt tidtabellen för utredningen.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen