Hoppa till huvudinnehåll

Loppshop fixar chokladägg

Om Mignonäggen i handeln verkar för dyra, kan man fixa chokladägg själv. Det tycker barnreportrarna i Loppshop.

Jonas Englund, Alexandra och Anders blåser ur innanmätet ur äggen med ett sugrör. Det är lite knepigt. Barnen kokar sedan äggskalen.

När äggskalen har kokats smälter Alexandra och Anders choklad. De bryter chokladbitar i minigrippåsar och smälter chokladen i mikron. Då får de automatiskt verktyg för att spritsa den smälta chokladen in i de urblåsta äggskalen. Så får barnen egna chokladägg.

Av innanmätet fixar Alexandra och Anders omelett, men programledaren Jonas Englund visar dem också hur man kan måla med ätbara äggtemperafärger. Och vitan kan man göra maräng av.

Text: Ida Fellman

Barn och unga

Tv-mat och mat-tv

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet