Hoppa till huvudinnehåll

Arvid von Martens - polityrgubbarnas vän

Arvid von Martens har varit både frälsningsofficer och nattmissionär. Han älskade sina medmänniskor och jobbade aldrig ensam.

Arvid von Martens är vårt sociala samvete personifierat. Som ung blev han frälst och medlem i Frälsningsarmén. Han gillade det militära och blev Frälsningsofficer, men kände att han ville hjälpa mer.

Så han blev nattmissionär på härbärgen för hemlösa.

Efter kriget och in på 1960-talet ökade mängden hemlösa katastrofalt. Människor, i synnerhet män, bodde i bunkrar, tätt packade som sillar eller frös ihjäl på gatorna. Arvid von Martens ville hjälpa dem.

Men von Martens påpekar att för att förstå de utblottade borde man egentligen hade som de, inte sova i en varm skön säng, med mätt mage.

Ibland har det varit svårt att få ekonomin att gå ihop, men Arvid von Martens var aldrig ensam, han var ju bara en tjänsteman med Gud som sin chef. Och Han hade pengarna.

Religion och livsåskådning

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet