Hoppa till huvudinnehåll

Arvid von Martens - polityrgubbarnas vän

Arvid von Martens har varit både frälsningsofficer och nattmissionär. Han älskade sina medmänniskor och jobbade aldrig ensam.

Arvid von Martens är vårt sociala samvete personifierat. Som ung blev han frälst och medlem i Frälsningsarmén. Han gillade det militära och blev Frälsningsofficer, men kände att han ville hjälpa mer.

Så han blev nattmissionär på härbärgen för hemlösa.

Efter kriget och in på 1960-talet ökade mängden hemlösa katastrofalt. Människor, i synnerhet män, bodde i bunkrar, tätt packade som sillar eller frös ihjäl på gatorna. Arvid von Martens ville hjälpa dem.

Men von Martens påpekar att för att förstå de utblottade borde man egentligen hade som de, inte sova i en varm skön säng, med mätt mage.

Ibland har det varit svårt att få ekonomin att gå ihop, men Arvid von Martens var aldrig ensam, han var ju bara en tjänsteman med Gud som sin chef. Och Han hade pengarna.

Religion och livsåskådning

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Jag, Laban - Tobias Zilliacus spelar sexåring i sin mammas värld

  Antonia Zilliacus om lilla Labans värld.

  "Det här är jag, Laban - fast nej, det är ju bara en bild av mig. När jag tänker och föreställer mig alla dem som säger jo eller nej, då blir det bilder inne i mitt huvud..." Antonia Zilliacus serie Jag, Laban är ett starkt drama som å ena sidan är typiskt för sin tid (sjuttiotalet) men också beskriver barnets allmängiltiga tillvaro som är lika aktuell nu som då.

 • Fastlagsdagar med backe och bullar

  Karneval, pulka och sexigt ätande av fastlagsbullar.

  Fastlagen är de tre dagar som kommer före den fyrtio dagar långa påskfastan. För dem som inte följer kyrkoåret är fastlagen dagar att åka pulka och frossa i bulla.

 • Fastlag på Lilla torget

  Georg Malmsten och barnen firar med sång, bollar och bullar.

  Georg Malmsten och barnen firar fastlag med sång, bollar och bullar i barnprogrammet Vi på Lilla torget.

Nyligen publicerat - Arkivet