Hoppa till huvudinnehåll

Fyllhunden av Henrik Tikkanen

Vems skuld är det att någon super? Och var börjar alkoholism? Henrik Tikkanen ställer dessa frågor i kortpjäsen Fyllhunden.

Henrik Tikkanens texter debatterades ivrigt på 1960-och 970-talen. Man såg hans böcker som självvbekännelser som avslöjade allt om Svenskfinland och om författarens eget privatliv, med alkoholism och äktenskapliga problem.

I Fyllhunden närmar sig Henrik Tikkanen ämnet alkoholism på ett mera allmänt plan. Scenen är ett förhörsrum där en tjänsteman (Leif Granit) förhör alkoholisten (Svante Martin) om orsaker till att han hittats i en sopcontainer.

Detaljer ända in i barndomen nystas upp kortfattat. Alkoholisten berättar om alkoholistföräldrar óch svårt äktenskap, men skulden tar han på sig själv.

Drama i tv och radio

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

  • Påskägg i de vackraste färger och mönster

    Vill du lära dig att måla vackra påskägg med vaxteknik?

    Vill du lära dig att måla vackra påskägg med vaxteknik? Här får du noggranna instruktioner i äggmålningens grunder. Men man kan också göra det lätt för sig och bara måla på äggen med vattenfärger.

  • Påskbrasor i Österbotten

    I Österbotten är det tradition att bränna påskbrasor.

    I Österbotten är det tradition att bränna påskbrasor. Viktigast är kanske att ha den största brasan så att invånarna i grannkommunen blir avundsjuka.

Nyligen publicerat - Arkivet