Hoppa till huvudinnehåll

Trycka egna papper till små häften

Trycka egna papper till små häften

Att trycka egna papper för olika hobbyalster och scrapbooking är både enkelt och roligt. Med hjälp av olika stämplar och olikfärgade stämpeldynor kan man lätt skapa personliga papper. Av endel av pappren gjorde Lee små häften för anteckningar, minnen, skisser, osv.

Lee med det självtryckt papper
Det här behöver du:

  kartong
  stämplar (trä och/eller silikon)
  stämpeldynor
  sidenband
  lim
  vanligt skrivpapper
  stansapparat

Gör så här:

Stämpel

1. Välj färg på kartongen och stämpla med önskade stämplar. Om man har många olika silikonstämplar kan man arrangera dem på akrylplattan till en liten helhet som man trycker upprepade gånger. Du kan också stämpla med olika färger på samma papper.

Tryckta papper

2. Låt pappren torka.

Utskurna blad

3. Klipp eller skär till mellanblad att skriva på.

Vik kartongen runt bladen

4. Mät kartongen, klipp till och vik runt mellanbladen. Vik kartongen så att den går 1,5-2cm över mellanbladen på framsidan och fortsätter bakom och runt över igen till framsidan och klipp till kartongen så att den går att sticka in under den lilla biten, så låses locket.

Stansa fast

5. Stansa ett par stansar (för att fästa kartong och mellanblad) på den lilla vikta fliken så att blocket hålls ihop. Men stansa inte fast framsidan av kartongen för den fliken ska vara lös så att man kan öppna blocket.

Dekorera

6. Dekorera med sidenband, etiketter och annat fint.

(Expert: Lee Esselström)

 • Finländsk surfare omkom på Bali

  44-åringen lyckades inte ta sig i land pga höga vågor.

  En finländsk man omkom i en surfolycka på den indonesiska ön Bali i torsdags.

 • Essä: Flugseendet – insekterna, häpnaden och omgestaltningen av vårt band till naturen

  Matilda Södergran skriver om vår relation till naturen.

  Är vi så separerade från naturen att vi inte kan skriva om den, läsa om den, utan att politisera? Om vi inte ens kan uppfatta nyanser i litteratur som handskas med flora och fauna säger det något om vår relation till naturen. Jag vill tro att det fortfarande finns en liten lucka där vi kan få vara i och gestalta naturen bara för njutningens skull, för de exceptionella och extraordinära upplevelsernas skull, skriver poeten Matilda Södergran i denna essä.

 • "Vi är illa tvungna att betala" - filippinska sjukskötare har krävts på olagliga avgifter för att komma till Finland

  Finland tar inget ansvar för rekryterade sjukskötare

  Stora finländska vårdföretag har i drygt tio års tid rekryterat filippinska sjukskötare till vårdhem för äldre. En del av de här sjukskötarna arbetar i åratal med enklare hjälpsysslor trots att de har en ansedd universitetsutbildning från Filippinerna. Alla får inte betalt som de borde, och några har krävts på olagliga avgifter.

 • Sju döda efter attentat mot ministerium i Kabul

  Alla misstänkta dödades av polisen.

  Attentatet fick sin början då en bomb kreverade vid informationsministeriet vid middagstid på lördag. Skottlossning pågick i sex timmar därefter. Sju personer dödades och alla fyra attentatsmän sköts ihjäl av polis.

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk