Hoppa till huvudinnehåll

Inför drömfinalen Sverige-Finland 1995

En drömfinal i Globen 1995: Sverige mot Finland. Redaktörerna pejlar känslorna i ishockeylaget och hos fansen.

Redaktör Pamela Taivassalo rör sig utanför Globen. Det är på liv och död. Fansen tar det mycket allvarligt.

Själva laget är på ett stall och tränar sulkykörning. Mika Nieminen menar att det kanske är onödigt att hela tiden hålla på med hästar, men tränare Curre Lindström tycker det är bra att övervinna sin rädsla.

I det andra klippet ser vi vägen till finalen.

Text: Ida Fellman

OBS: På grund av våra kontraktsvillkor är det andra klippet tyvärr endast tillgängligt i Finland och via finska servrar.

HUOM: Valitettavasti toinen klippi on sopimusehtojemme johdosta katseltavissa vain Suomessa ja suomalaisten palvelimien kautta.

NOTE: Due to the terms of our agreements the second videoclip is unfortunately only available in Finland and via Finnish servers.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Svetlana Aleksijevitj om sovjetmänniskan efter Tjernobyl

  Svetlana Aleksijevitj talar om sovjetmänniskan 1998.

  Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj vill ge så kallade “vanliga människor” en röst i litteraturen. Inför varje verk har Aleksijevitj samtalat med hundratals personer om livet i och efter Sovjetunionen. Här diskuterar hon 1998 om Vitrysslands historia och framtid.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

Nyligen publicerat - Arkivet