Hoppa till huvudinnehåll

Finlandssvensk och döv

På 1970-talet i Borgå dövskola övar man sig mycket att lära sig tala. Men det är inte så lätt när man inte hör, konstaterar redaktören.

I reportaget Caroline hör inte från 1972 följer vi Caroline och hennes klass i dövskolan i Borgå. För en hörende verkar det osannolikt att de små barnen skall lära sig både tala, läsa, skriva och allt annat man bör lära sig i skolan.

Caroline kämpar på och filmen låter oss delta i hennes dag. På slutet får de döva barnen delta i gårdsfest med grillkorv och saft.

I programmet De hör inte från 1976, får vi mera fakta om döva i Svenskfinland.

Vad beror det på att barn blir döva? Ärftliga orsaker, moderns infektionssjukdomar under graviditeten, barnets sjukdomar (hjärnhinneinflammation, kroniska öroninflammationer) eller okända orsaker.

Per, Linda, Barbara och deras familjer får komma till tals. Barnen är inkvarterade på internatskola i Borgå, den äldsta dövskolan i Finland. Man ser inte så ofta sina föräldrar, i synnerhet inte lilla Barbara som är hemma från Haverö, Nagu i Åbolands skärgård.

Också här lär man sig att tala, men här diskuteras också om det är bra och hur svårt det är. Det är ungefär 25 % som lär sig tala riktigt förståeligt, säger rektor Greta Wisuri

Pers föräldrar är båda döva och har därför en annan inställning till dövhet. Pers yngre bror hör och måste tolka en hel del. Pers föräldrar är inte glada över att Per måste fortsätta sin skolgång i Sverige. Familjen talar också om hur man behandlas som döv.

Nuförtiden är det finlandssvenska teckenspråket på väg att dö ut. Finlands sista finlandssvenska dövskola lades ner år 1993 och endast Ytteresse skola i Pedersöre erbjuder delvis undervisning på finlandssvenskt teckenspråk. Se länken för mera information.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Midsommarstångens historia

  Karl Sahlgren pratar sig genom midsommarstångens historia.

  Redaktör Karl Sahlgren pratar sig genom midsommarstångens historia, medan han spelar folkliga låtar på munspel och ritar bilder.

 • Väderprognos och varningar i midsommartid

  Juha Föhr ger en prognos för midsommarafton

  Midsommaren närmar sig. Då bör båtförarna varnas och vädret diskuteras. I det här klippet från 1992 lovar Juha Föhr att det blir tillfälligt varmt och soligt.

 • Morjens: Midsommarsketch

  Lev och dö som en finländare lyder mottot till denna sketch.

  Lev och dö som en finländare lyder mottot till denna sketch i Morjens.

 • Midsommar i Nagu

  17 % av de unga under 25 år på Nagu är arbetslösa.

  Hur har ungdomarna det i Nagu, skärgårdskommun i Åbolands skärgård? Hurudana utsikter har de inför framtiden och midsommaren?

Nyligen publicerat - Arkivet