Hoppa till huvudinnehåll

Eu - ja eller nej?

Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

I början av 90-talet fick Finland, Sverige och Norge möjligheten att ansluta sig till EU. Unionen skulle utvidgas och tidpunkten för de nordiska länderna att gå med var rätt.

Trots det var tveksamhten mot ett medlemskap stor i Skandinavien. Medlemskapsvillkoren spelade därför en viktig roll för att EU skulle godkännas av kandidatländerna. I Finland gällde de hårdaste förhandlingarna jordbruksstödet, i Norge gällede konflikterna främst fiskekvoter.

Sverige var först om att komma till en överrenskommelse när det gällde villkoren för deras EU-medlemskap. Senare samma dag avslutade också Finland och Österrike sina förhandlingar med Unionen. Norge hade svårare att nå ett resultat och i det kommande EU-valet sade också Norges folk nej till ett medlemskap i Unionen.


Text: Charlotta Hedman/Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.