Hoppa till huvudinnehåll

EU-valet 2004

Vilka var Finlands invalda i EU-valet 2004? Och är EU-valet ett europeiskt val över huvud taget?

Finländarna valde 14 representanter till Europaparlamentet 2004. De som kom in var:

Från Samlingspartiet: den stora röstmagneten Alexander Stubb, Ville Itälä (senare ordförande för partiet) och de samlingspartister som satt kvar som meppar var: Piia-Noora Kauppi och Eija-Riitta Korhola.

Den största röstmagneten var dock Anneli Jäättenmäki från centern, som nu fick upprättelse för skandalen 2003. Från centern blev också Kyösti Virrankoski, politikerveteranen Paavo Väyrynen och Hannu Takkula invalda.

Riitta Myller och Reino Paasilinna 0och "Vem vill bli miljönär"-Lasse Lehtinen kom in på socialdemokraternas lista.

Satu Hassi kom in i stället för Matti Wuori från de Gröna. Och Esko Seppänen från Vänsterförbundet satt kvar i parlamentet.

Också SFP fick in en MEP, Henrik Lax, med många röster.

Henrik Lax och Jan-Erik Enestam är glädjestrålande, och det är förstås röstmagneterna Stubb, Hassi och Jätteenmäki också.

Lasse Lehtinen är sitt vanliga joviala jag, och får redaktör Stambej att gapskratta.

Här får vi också rapport från Stockholm och Bryssel och ständige kommentatorn Göran Djupsunds, den här gången något rufsige, kloka kommentarer.

Jonas Jungar har kommenterat att valen inte handlar om EU eller Europa, de blir i stället nationella val med påföljande politisk byktvätt. Det kan man tydligt se i den här valsändningen. Läs nedan Jonas Jungars hela kolumn.

Text: Ida Fellman

Finland genom historien

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet