Hoppa till huvudinnehåll

Mormor – drama om ålderdom

Dotter och mor (Susanna Ringbom och Rita Edén), 1993
Dotter och mor (Susanna Ringbom och Rita Edén), 1993 Dotter och mor (Susanna Ringbom och Rita Edén), 1993 Bild: Yle Screenshot mormor,Susanna Ringbom,Rita Eden,1993

Sommarlovet börjar men allt kretsar kring mormor. Vad skall man göra med sina gamla föräldrar när de inte längre klarar sig själv?

Mormor är ett kortdrama med manus av Gitta Dahlberg och i regi av Sven Sid. Det är ett allvarsamt och gripande skådespel om hur familjer handskas med det oundvikliga: att ens föräldrar blir gamla och som små barn igen.

Serien Mormors alla delar hittar du också på Arenan

Gitta Dahlberg har skrivti ett medkännande drama, som inte väjer från svåra frågor.

Rita Edén, 1993
Rita Edén som mormor, 1993 Rita Edén, 1993 Bild: Yle videostill mormor,1993,Rita Eden,rita edén

Skådespelarna gör väl ifrån sig, särskilt Susanna Ringbom och Rita Eden gör starka rollprestationer med roller som inte endast är smickrande att spela.

Skall man sätta dem på långvården eller sköta dem hemma? I Mormor har Vivian bestämt sig för att hennes mamma skall få ha det bra och bo hemma hos Vivians familj.

Men det kräver pusslande med de andra familjemedlemmarna, och med Vivians svägerska och bror.

Förutom de stora problemen drabbas Vivian och hennes familj av smärre missöden: glömda blöjor, krångliga rullstolar och besvärliga sommarlovsarrangemang.

Och problemen fortsätter efter att mormodern dör. Med polisförhör och släktgräl. Och Vivian är till sist bara så in i döden trött.

Rita Eden och Susanna Ringbom spelade även mor och dotter i serien om familjen Bergströms.

Korta klipp ur serien:

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.