Hoppa till huvudinnehåll

Helge Valama kämpar för alla romer

Helge Valama har ett stort hjärta och kämpar för sina romska bröder och systrar i östra Europa. EU ger honom hjälp men också byråkrati.

Helge Valama har en varm och avväpnande humor. Han berättar att han redan som liten visste att han var en utstött: han var fet, svensktalande rom. Det var tre laster för mycket och gav mycket svårigheter.

Vi följer med Helge i Eruopa, Bryssel, Jyväskylä, Kosovo, Slovakien. På flygfält och med människor.

Han jobbar på European network against racism och har mycket med EU att göra.

Helge Valama har hjälpt många, t.ex. Nadia från Rumänien som hade hudcancer och dessutom blev torterad, men som nu bor i Jyväskylä.

Han tycker att man i Finland har ett globalt ansvar för romerna i hela världen.

Men Helge tycker att man inte skall visa sig för duktig åt sin familj och sina barn. Åt sin son berättar han nog vilken buse han varit.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Svetlana Aleksijevitj om sovjetmänniskan efter Tjernobyl

  Svetlana Aleksijevitj talar om sovjetmänniskan 1998.

  Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj vill ge så kallade “vanliga människor” en röst i litteraturen. Inför varje verk har Aleksijevitj samtalat med hundratals personer om livet i och efter Sovjetunionen. Här diskuterar hon 1998 om Vitrysslands historia och framtid.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

Nyligen publicerat - Arkivet