Hoppa till huvudinnehåll

Helsinki Cup genom tiderna

Mitt i hetaste sommarvärmen i juli samlas en massa fotbollsknattar från världen över i huvudstaden Helsingfors. På Helsinki Cup möter fotbollsjuniorer kanske för första gången spelare från andra delar av världen. Och för vissa är det första gången man spelar på gräsplan.

Helsinki Cup, en fotbollsturnering för juniorlag inom fotbollen, ordnades för första gången 1976. 1982 har turneringen bara 6 år på nacken. Redaktör Leif Lampenius intervjuar unga fotbollsspelande killar. De talar om fotbollen, vännerna och framtiden. Det är kul att spela fotboll, men det är också tungt, och att gå från juniorlag till proffs är svårt.

Fotbollscupen med över 7000 spelare har blivit av hög kvalitet med fina internationella lag, påpekar man i Veckans puls 1986. Några utländska lag lämnade återbud av rädsla för Tjernobylstrålning, men i turneringen deltar ändå över trettio utländska lag. Spelarna lever sig in i matcherna, men ännu nervösare är det kanske för föräldrarna. Och i A-juniorernas final 1991 möts två storlag, HJK mot Real Madrid.

1996 deltog för första gången den unga staten Bosnien-Hercegovina med ett lag från Sarajevo, FC Bubamara, som möter IC Lovisa. Idrottsbiten intervjuar de unga spelarna från det mångkulturella laget.

Två år senare deltog Albanien med ett lag killar, som sedan försökte få asyl i Finland.

Många finländska spelar möter för första gången internationella motståndare på Helsinki Cup. Och för vissa Sibbospelare är det också första gången man spelar på fint gräs, och inte sand.

På Helsinki Cup 2003 deltog ungefär 700 lag, men inget av Nigerias totalt femton lag fick visum. Arrangör Kimmo Söder tror att man på utrikesministeriet var rädd för att fotbollsspelarna skulle ansöka om asyl. Samma år hade nämligen en grupp unga spelare från Sierra Leone som deltog i U-17-turneringen i Helsingfors försvunnit och ansökt om asyl. Flera av dem blev i Finland och har berikat finsk fotboll. I B-juniorernas final blir det helbrasilianskt.

Kimmo Söder påpekar att Helsinki Cup för många juniorer är ett absolut "must", och glädjen syns i synnerhet hos de unga spelarna. De brasilianska spelarna hämtar glädje med sig 2011. Men glädjen finns också då man står med en pokal, såsom tioåriga Sebastian Lindfors och Jasper Tommila från HJK 2010, eller FC Espoo 2011. Ett lag som satsar stort är också Honka, med gruppen Honka Akatemia. Men att bli proffs och spela i division kan bli svårt.

Text: Ida Fellman

Barn och unga

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Ge oss sexualupplysning!

  "Jag var 14 år när jag blev gravid."

  "Jag var 14 år när jag blev gravid, jag hade aldrig hört talas om preventivmedel." Så säger en anonym kvinna 1968.

 • Att vara en ogift ung mamma på ett mödrahem

  Vad gör man om man märker att man väntar barn 1980?

  Den månatliga skräcken för att vara gravid har inte försvunnit trots p-pillren. Och vad gör man om man märker att man väntar barn 1980? Om man inte har bostad, man eller jobb? För vissa kan Ensikoti vara en hjälp i nöden.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

Nyligen publicerat - Arkivet