Hoppa till huvudinnehåll

Viborg under fortsättningskriget

Viborg hörde till de städer som efter Moskvafreden 1940 blev på sovjetisk mark. Under fortsättningskrigets första anfallskede återerövrade man Viborg.

Fortsättningskriget inleddes som ett försvarskrig den 25 juni 1941 då Sovjetunionen bombade. Finland anföll Sovjetunionen vid sidan av Tyskland.På hösten 1941 gick det bra för de finska trupperna.

Den 29 augusti återerövrade man staden Viborg. Här hör vi segervissa rapporter från hösten 1941.

Men mot slutet av fortsättningskriget, sensommaren 1944, är militärtjänsteman Rolf Simbergs rapport bland bomber och artilleri mera dämpad och sorgsen.

Efter freden den 19 september 1944 togs Viborg slutgiltigt av Sovjetunionen. Här kan ni lyssna till krigsrapporterna och till den sorgsna klangen från kyrkklockan i Viborgs domkyrka.

Finland genom historien

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Svetlana Aleksijevitj om sovjetmänniskan efter Tjernobyl

  Svetlana Aleksijevitj talar om sovjetmänniskan 1998.

  Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj vill ge så kallade “vanliga människor” en röst i litteraturen. Inför varje verk har Aleksijevitj samtalat med hundratals personer om livet i och efter Sovjetunionen. Här diskuterar hon 1998 om Vitrysslands historia och framtid.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

Nyligen publicerat - Arkivet