Hoppa till huvudinnehåll

Fyra års fängelse för sjukhusförskingringen

Den åtalade gömde sig under sin kavaj i rättssalen. Bredvid står sjukhusets juridiska ombud Peter Fjällström.
Den åtalade gömde sig under sin kavaj i rättssalen. Bredvid står sjukhusets juridiska ombud Peter Fjällström. Bild: Yle/Roy Fogde christer eriksson

Den förre tekniske direktören vid Vasa centralsjukhus, Daniel Widensjö, dömdes i dag av Vasa tingsrätt till fyra år och två månaders fängelse för bland annat grovt bedrägeri.

Dessutom ska han ersätta Vasa sjukvårdsdistrikt med över 1,2 miljoner euro plus 760 000 euro i ränta.

Den delen gäller de medel som direktören förskingrade från Vasa Centralsjukhus i samarbete med en svensk man som fortfarande är på fri fot.

Den f.d. direktören dömdes också för grovt missbruk av tjänsteställning och för förfalskning.

Överklagar troligen

Den f.d. direktörens advokat Christer Eriksson säger att man sannolikt kommer att överklaga domen.

- Maximistraffet för grovt bedrägeri är fyra års fängelse, men han har dömts till ett längre straff. Han kommer troligen att överklaga domen, säger advokat Christer Eriksson.

Tillsammans med ett företag från Nokia förskingrade direktören ytterligare över 600 000 euro. De pengarna åläggs han att ersätta tillsammans med de två huvudmännen i företaget.

De två företagarna dömdes vardera till ett år och tio månaders fängelse. Den före detta tekniske chefen och de bägge företagarna ska solidariskt ersätta Vasa sjukvårdsdistrikt med 605 000 euro och 475 000 euro i ränta.

De bägge företagarna dömdes dessutom till vardera fyra års näringsförbud.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten