Hoppa till huvudinnehåll

Jukolakavlen är världens största orienteringshändelse

Världens största orienteringshändelse är Jukola-budkavlen som ordnas i Finland varje sommar, under den andra veckan i juni.

Jukola-budkavlen är en orienteringstävling som har ordnats i Finland sedan 1949. Namnet kommer från Aleksis Kivis Sju bröder. Man löper i lag på sju man.

Stafetten består av sju sträckor, varav de första springs på natten, med pannlampa. Runt 1 300 lag brukar finnas på startlinjen varje år. Av dessa är många amatörer, men kampen om segern avgörs mellan världens absolut bästa orienterare.

Kvinnorna fick börja löpa i Jukola 1951. Kvinnornas tävling går under namnet Venla.

1998 löptes Jukola för 50 gången på Gårdskulla i Sibbo, nära Fanjunkarstorpet, som Aleksis Kivi besökte. Midsommarnattens spänning referas i det första klippet. I Venla-tävlingen deltog 667 lag och Angelniemen Ankkurit vann. I männens budkavle deltog det dubbla antalet, 1224 personer. Det norska laget Halden vann för andra året i rad.

Orienteringsvärldsmästarna är ofta doldisar trots att de kan ha fått guld. Här intervjuas Janne Salmi, en orienteringsmästare på 1990-talet.

Men orientering lockar även veteraner, som till exempel i landskapskampen mellan Åboland och Åland.

Från år 1986 har det också ordnats en egen Jukolakavlen för flickor och pojkar i åldern 11-18 år. Ungdomskavlen ordnas i augusti. Se länk nedan om den.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet