Hoppa till huvudinnehåll

Jukolakavlen för de unga

Från år 1986 har det ordnats en egen Jukolakavle för unga flickor och pojkar i augusti. Orientering är inte bara tävling och prestation utan kompisar, läger och kul.

Ungdomskavlen i Jukola ordnas i augusti för flickor och pojkar i åldern 11-18 år.

I Jukolakavlen i Myynämäki 1996 deltog 183 lag, och 1281 orienterare som pustade omkring i skogarna. De flesta kommer från Finland, men också några från Estland, Ryssland och Sverige fanns med bland de tävlande.

Angelniemen Ankkurit går ut med segern i stafetten. Det var tungt att orientera i skogen och de allra minsta löper på stigar.

Det är roligt men tungt med "myki backona", säger barnen som deltar i tävlingar för de allra yngsta i det andra klippet.

Men orientering för barn är inte bara prestation och tävling, utan kul med kompisar, läger och lek. Man träffar ungdomar från hela Finland och också över språkgränserna.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet