Hoppa till huvudinnehåll

Scifi, fantasy och anime i dagarna tre

Jorden fotograferad från rymden.
Jorden fotograferad från rymden. Bild: Robesus Inc. jordklot

Finlands och en av Europas största science fiction och fantasyevenemang öppnar i morgon i Kabelfabriken i Helsingfors och håller på fram till söndagen. Finncon 2009 ordnas i år för femtonde gången - och det är sjunde gången som man samarbetar med Animecon-evenemanget, som presenterar manga och anime.

Finncon lyfter fram speciellt litteratur, men också film, musik, serier, bild- och teaterkonst. Den organiserade fantastikhobbyverksamheten, fandom, är likaså starkt representerad under tredagarsevenemanget.
Temat för årets Finncon/Animecon är resan. Att resa och möta något nytt har alltid varit viktiga delar av science fiction och fantasy. Bland de kändare vandringsberättelserna kan nämnas J.R.R. Tolkiens Sagan om ringen.

Utländska hedersgäster vid Finncon 2009 kommer att vara den amerikanska fantasyförfattaren George R.R. Martin och den brittiske science fictionförfattaren Alastair Reynolds.
Under veckoslutet kan man följa med föredrag, paneldebatter, författarintervjuer, interaktiva workshopar och andra programpunkter på finska, svenska och engelska.

Det svenska programmet fokuserar på tre delområden: svenskspråkig barn- och ungdomsfantasy, anime- och mangakulturen i Sverige samt samnordisk fankultur. Programmet kommer att behandla bl.a. finlandssvenska kvinnoförfattare.

Evenemanget har arrangerats sedan 1986 och är en del av ett världsomfattande nätverk av litteratur- och entusiastevenemang. Inträdet till evenemanget är gratis.

(Av Frida Ahtokari)

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje